Hlavní obsah

Red Bull trvá na svém, Webber neměl v závěru útočit na Vettela

SILVERSTONE

Mark Webber ohrozil velký týmový bodový zisk tím, že útočil v posledních kolech britské Grand Prix vozů formule 1 na úřadujícího mistra světa Sebastiana Vettela, míní šéf Red Bullu Christian Horner a považuje to za hloupé.

Foto: Mark Horsbourgh, Reuters

Australský pilot ze stáje Red Bull Mark Webber

Článek

Webber se v závěru závodu dotáhl na Vettela, ale tým oběma jezdcům řekl, ať spolu už nebojují a v klidu dojedou do cíle. Australan se ovšem rozhodl neuposlechnout a názor nezměnil ani po osobní intervenci šéfa týmu Hornera.

"Asi čtyři kola před koncem jsme si řekli, že už to stačilo," popisoval Horner. "Z pohledu týmu byl na stole velký počet bodů a nemělo smysl riskovat, že oba vozy skončí v plotě. Takže z pohledu týmu jsme v tu chvíli řekli: OK, to stačí, je čas konsolidovat tyto body. Nakonec je tým to největší, žádný jedinec není víc než tým. Dokážu pochopit Markovu frustraci, ale kdyby byli v opačných pozicích, bylo by to úplně stejné."

Lepší na jistotu

Podle šéfa Red Bull Racing příklady ukazují, že je lepší jet závěry závodů na jistotu. "Stalo se to před pár lety v Turecku, přesně to samé se stalo se Sebastianem," připomněl. "Z pohledu týmu nemá smysl riskovat s oběma vozy a bylo zřejmé, že ani jeden neustoupí. A viděli jsme Massu a Hamiltona v poslední zatáčce, málem se dostali do kontaktu. Z pohledu týmu absolutně nemělo smysl jim umožnit, aby dál bojovali v těch posledních kolech. Mark se evidentně rozhodl to ignorovat, ale nepředjel. Taková je pozice týmu."

Red Bull už loni zjistil, že je šampionát konstruktérů velmi zajímavý především z finančního hlediska, proto není soustředěný jen na titul v jezdcích. Z tohoto důvodu nechce riskovat týmové zisky.

Horner zároveň odmítl, že by měl Webber hrát roli týmové dvojky pro Vettela. Oba spolu můžou závodit. "Když se na to podíváte, tak jsme na obě zastávky v boxech zavolali Marka dřív," uvedl na podporu svého tvrzení. "Na začátku jsme jim nebránili, aby spolu závodili. Ale v závodě přijde pár kol před koncem chvíle, když máte hodně bodů a oba vozy na pódiu, kdy by bylo naprosto hloupé je nechat závodit. Viděli jsme, že to mezi nimi bylo velmi těsné a vypadali bychom dost hloupě, kdyby oba skončili v plotě."

Reklama

Související témata: