Hlavní obsah

VIDEO: Hamilton musel zpomalit, pak zrychlit. A tvrdě bojoval s Massou

SILVERSTONE

Chyby kupil tým McLaren při domácí Velké ceně Británie vozů formule 1. Jenson Button po chybě v boxech nedojel, Lewis Hamilton zase zápasil s nedostatkem paliva, kvůli čemuž dojel až na čtvrtém místě. V závěru závodu musel Hamilton zpomalit, aby vůbec viděl cíl. Proto jej předjel Australan Mark Webber a musel tvrdě bojovat s Brazilcem Felipem Massou.

Foto: Darren Staples, Reuters

Lewis Hamilton prochází po skončení závodu mezi monoposty.

Článek

Co se mohlo pokazit, to se pokazilo. Tak vypadal Silverstone z pohledu McLarenu. A začalo to už v sobotní kvalifikaci, kdy Hamilton zajel své nejrychlejší kolo na opotřebovaných pneumatikách, což stačilo jen na desáté místo.

V neděli ale odstartoval velice dobře a postupně se propracoval do popředí startovního pole. V jednu chvíli dokonce bojoval s pozdějším vítězem Fernandem Alonsem o první příčku, jenže pak mu odešly pneumatiky a propadl se až na třetí pozici za Sebastiana Vettela.

A pak přišlo největší zklamání britského motoristického svátku. Alespoň pro davy domácích fanoušků. To když McLaren ohlásil Hamiltonovi, že nemá dostatek paliva a musí ubrat, aby dojel do cíle. Hamilton to se skřípěním zubů udělal, načež ho okamžitě předjel Webber a v závěru závodu musel svést ostrý souboj na hraně pravidel s Massou.

Nejtěsnější možný souboj

Oba jezdci najížděli bok po boku na cílovou rovinku, jejich monoposty se dokonce dotkly, Massa vyjel z trati a ze souboje tak vyšel vítězně Hamilton. Brazilský pilot na něj ztratil pouhých 24 tisícin sekundy.

„Bylo to tak těsné, jak jen to může být. Bláznivé,“ komentoval situaci Hamilton. „Naneštěstí jsem musel asi 21 kol před cílem hodně šetřit palivo a musel jsem Webberovi přenechat pozici. Ale v posledním kole mi řekli, že je to už ok a můžu zase začít tlačit. To jsem zrovna musel nechat dojet Massu až k sobě, řekl jsem si: ´uf, díky´. Ale tu pozici bych mu býval stejně nechtěl dát, to každopádně,“ podotkl Hamilton.

Neodpustil si ani vtípek na adresu stewardů, od nichž očekával předvolání za svůj manévr na konci závodu. „Mám něco jako platinovou kartu ke stewardům, takže předpokládám, že se tam dostanu. Rovnou odsud za nimi jdu, jen tam sedět a čekat, lepší než odejít a pak se zase vracet,“ utrousil britský závodník, který v posledních dílech MS sklízel velkou kritiku za své počínání na trati.

Po závodě v Kanadě dokonce někdejší šampión Niki Lauda označil Hamiltona za šílence a velkou hrozbu pro ostatní. „Niki si může říkat, co chce, ale nikdo jiný si to nemyslí,“ odbyl ho tehdy Brit.

Reklama

Související témata: