Hlavní obsah

Hamilton si dojel pro triumf v Německu, Vettel poprvé chyběl na stupních vítězů

Britský pilot stáje McLaren zvítězil v nedělní Velké ceně Německa vozů formule 1 a připsal si druhé vítězství v letošní sezóně. Mark Webber nedokázal využít ani třetí letošní pole position k prvnímu triumfu a nakonec se musel spokojit se třetím místem, druhý totiž dojel Fernando Alonso s vozem Ferrari. Vůbec poprvé v sezóně chyběl na stupních vítězů lídr šampionátu Sebastian Vettel, který obsadil čtvrtou příčku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lewis Hamilton oslavuje triumf ve Velké ceně Německa.

Článek

Jeho náskok v čele šampionátu se však ztenčil jen o tři body, před Webberem má vítěz šesti letošních závodů k dobru stále propastných 77 bodů. Do konce sezóny zbývá devět Velkých cen. "Nebylo to dneska jednoduché. Nebyli jsme dost rychlí, čtvrté místo bylo maximum," uvedl čtyřiadvacetiletý německý jezdec.

Úřadující šampión Vettel chyběl letos poprvé už v první řadě na startu a ani další průběh závodu mu nevycházel. V desátém kole navíc vyjel z trati a na medailové pozice v té chvíli ztrácel přes deset sekund. Jeho manko stále narůstalo a šance první triumf v domácí Grand Prix se rozplývaly.

Hamilton na startu předjel vítěze kvalifikace Webbera, před Vettela se dostal ještě Alonso. Vedoucí trojice začala okamžitě všem ostatním ujíždět. Na trati se často předjíždělo i díky zastávkám v boxech. Nejrychlejší byl Hamilton a své tažení dotáhl bez větších problémů k šestnáctému prvenství v kariéře.

"Skvělá práce, hoši. Jen tak dál. Takové výsledky potřebujeme," smál se po průjezdu cílem do vysílačky světový šampion z roku 2008, který se dostal před Alonsa na třetí místo v celkové klasifikaci. Na druhého Webbera ztrácí jen pět bodů. "Myslím, že to byl jeden z nejlepších závodů, co jsem kdy jel," řekl Hamilton, jenž letos vyhrál také v dubnu v Číně.

V polovině závodu byl před Vettelem také druhý pilot Ferrari Felipe Massa z Brazílie, ale ani on nedokázal ze čtvrtého místa vedoucí trojici atakovat. Zato Alonso se začal přibližovat Hamiltonovi a schylovalo se k souboji o vítězství přímo na dráze, neboť na pořadí nic nezměnily ani zastávky v boxech při výměně pneumatik. Španělský exmistr světa se ale nedokázal Hamiltonovi přiblížit tak, aby ho mohl předjet.

"Možná se to nezdálo, ale potýkali jsme se během víkendu s řadou problémů, takže druhé místo je fantastické. V posledních třech závodech jsme dojeli dvakrát na druhé příčce, jednou jsme vyhráli. Co víc si před finále šampionátu přát," líčil po závodu spokojený Alonso.

Tlačenice v první zatáčce po startu GP Německa. Lewis Hamilton (vlevo) proniká se svým mcLarenem na první místo před Marka Webbera z Red Bullu.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

K nejzajímavějšímu momentu závodu došlo v závěru. Vettel s Massou museli absolvovat ještě jednu povinnou zastávku v boxech a nechali si ji až do posledního okruhu. Mechanikům Red Bullu vyšlo přezutí pneumatik rychleji a pomohli německému jezdci k posunu na čtvrté místo jen kolo před cílem.

Německé fanoušky nepotěšil ani Michael Schumacher, jenž udělal v 24. kole chybu a roztočil se. Sedminásobný mistr světa nakonec dojel osmý.

Už v jedenáctém kole skončil závod pro dalšího domácího pilota Nicka Heidfelda, kterého poslal mimo trať Švýcar Sebastien Buemi. Jezdec Stáje Toro Rosso bude mít za trest za týden v maďarské Grand Prix o pět míst horší pozici na startu, než jakou si vyjede v kvalifikaci. Buemi si vysloužil na Nürburgringu už druhou penalizaci. Po sobotní kvalifikaci byl diskvalifikován kvůli nesrovnalostem při kontrole paliva a dnes startoval z poslední řady.

Mistrovství světa pokračuje už v příštím týdnu na maďarském Hungaroringu.

Velká cena Německa na Nürburgringu
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:37:30,334 (prům. rychlost: 190,059 km/h), 2. Alonso (Šp./Ferrari) -3,980, 3. Webber (Austr./Red Bull) -9,788, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -47,921, 5. Massa (Braz./Ferrari) -52,252, 6. Sutil (Něm./Force India) -1:26,208, 7. Rosberg, 8. Schumacher (oba Něm./Mercedes), 9. Kobajaši (Jap./Sauber), 10. Petrov (Rus./Renault) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. Vettel 216 b., 2. Webber 139, 3. Hamilton 134, 4. Alonso 130, 5. Button (Brit./McLaren) 109, 6. Massa 62, 7. Rosberg 46, 8. Heidfeld (Něm./Renault) 34, 9. Petrov 32, 10. Schumacher 32.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 355, 2. McLaren 243, 3. Ferrari 192, 4. Mercedes 78, 5. Renault 66, 6. Sauber 35.

Reklama

Související témata: