Hlavní obsah

Těšte se! varuje Ferrari soupeře. Mluví ale o roku 2012

PRAHA

Po tvrdé nakládačce z úvodu sezóny už vědí, co je špatně. A chyby nehodlají opakovat. Nejslavnější stáj formule 1 Ferrari slíbila svým fanouškům mnohem agresivnější přístup při konstrukci monopostu pro rok 2012. Tak, aby byla ve hře o titul už od samého začátku sezóny.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Fernando Alonso vyjíždí se svým ferrari na trať na Nürburgringu.

Článek

V letošním ročníku mistrovství světa zbývá odjet devět závodů a ve Ferrari všichni samozřejmě věří, že je stále možné umazat veliký náskok soupeřů v čele s pilotem Red Bullu a obhájcem titulu Sebastianem Vettelem. Na druhou stranu jsou v Maranellu realisté.

Mezi ně patří šéfdesignér Nikolas Tombazis, který v rozhovoru pro britský magazín Autosport hovořil o konceptu vozu pro příští sezónu. Ten by měl Ferrari zajistit návrat do vyklizených pozic. Proto nepůjde o pouhou evoluci stávajícího vozu. Současně ale nové Ferrari nevyroste na zelené louce.

„Zaujali jsme k této otázce velice svěží postoj a spousta částí vozu bude od základu jiná. Situace si vyžaduje podstatnější změny než v minulých letech, protože se potřebujeme v souboji s konkurencí posunout podstatně výš. V současné formuli 1 ale nejde začít stavět na zelené louce, hodit vše minulé do koše a říct si ‚OK, začněme od nuly‘. I na nepovedeném konceptu je mnoho prvků, jichž lze využít,“ prohlásil Tombazis.

Současně ale hlídá práci na vylepšení letošního monopostu, s nímž Ferrari zásluhou Fernanda Alonsa dosáhlo v posledních pěti závodech třikrát na druhé místo a před dvěma týdny v Silverstonu slavilo vítězství. Práce inženýrů se soustředí na přední i zadní křídlo a také na oblast foukaného difuzoru, kde mají stáje po tahanicích s FIA opět volné pole působnosti.

„Našli jsme na letošním voze oblasti, z nichž lze dostat další výkon. Část zdrojů proto bude přirozeně určena na další vývoj letošního vozu, protože bychom rádi ještě pár závodů vyhráli. Některé věci navíc budou využitelné i pro příští vůz,“ poznamenal Tombazis.

Reklama

Související témata: