Hlavní obsah

Vettel poosmé vyhrál kvalifikaci F1, v Maďarsku odstartuje v čele

BUDAPEŠŤ

Do Velké ceny Maďarska formule 1 odstartuje z prvního místa úřadující mistr světa Sebastian Vettel. Německý pilot si pole position vyjel poosmé v sezóně a pro stáj Red Bull udržel kvalifikační neporazitelnost v dosavadním průběhu šampionátu. Druhý skončil v kvalifikaci nejlepší z pátečních tréninků Lewis Hamilton z McLarenu před stájovým kolegou Buttonem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Vettel na okruhu Hungaroring v Maďarsku

Článek

Vettel letos našel v kvalifikaci přemožitele pouze třikrát. Pokaždé to byl jeho stájový kolega Australan Mark Webber, který však dnes v Maďarsku obsadil až šesté místo.

Na Vettelově formuli usilovně pracovali mechanici do brzkých ranních hodin. Po nevydařeném pátečním druhém tréninku si poprvé v sezoně vzali přesčas a s nastavováním vozu do jedné z dřívějších verzí skončili až před pátou hodinou ranní. Týmy mohou za sezonu celkem čtyřikrát porušit noční zákaz prací, který platí od 2:00 do 8:00.

"Ta spousta vylepšení se nám nějak tloukla, tak jsme ponechali jen ty novinky, o kterých jsme si byli jistí, že jsou dobré," citovala agentura APA šéfa motorsportu Red Bullu Helmuta Marka. Přesčas se týmu vyplatil. Vettel hned vyhrál třetí trénink a pak slavil i důležitý kvalifikační triumf. Na maďarském okruhu s minimem možností k předjíždění má pole position velký význam. "Ten dobrý pocit byl zase zpátky, to člověku dodá jistotu," řekl Vettel.

Za lídrem šampionátu Vettelem se seřadili jezdci McLarenu. Z druhého místa do nedělního závodu vyjede vítěz z Maďarska z let 2007 a 2009 Brit Lewis Hamilton, kterému německý pilot sebral pole position až v posledním kole o 163 tisícin sekundy. Hamilton po vítězství v minulém týdnu v Německu vládl i pátečním tréninkům, dnes se musel sklonit před Vettelem, ale ušetřil jednu sadu pneumatik. "Doufám, že budeme zítra schopní Sebastiana ohrozit," řekl Hamilton.

Třetí místo v kvalifikaci obsadil Hamiltonův týmový kolega Jenson Button, za kterým následuje dvojice pilotů Ferrari. Čtvrté místo si vyjel Brazilec Felipe Massa před Španělem Fernandem Alonsem. Ten byl z první letošní kvalifikační porážky od týmového kolegy zklamaný, ale optimismus neztratil. Spoléhá přitom na jezdce McLarenu. "Věřím, že Sebastiana v první zatáčce dostanou pod tlak," uvedl dvojnásobný mistr světa.

Kvalifikace na GP Maďarska, 11. závod MS vozů formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:19,815, 2. Hamilton 1:19,978, 3. Button (oba Brit./McLaren) 1:20,024, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:20,350, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:20,365, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:20,474, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:21,098, 8. Sutil (Něm./Force India) 1:21,445, 9. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:21,907, 10. Pérez (Mex./Sauber) bez času.

Reklama

Související témata: