Hlavní obsah

Závod formule 1 v ulicích New Yorku? Velkolepý projekt nabral druhý dech

NEW YORK

Sen promotéra formule 1 Bernieho Ecclestona o závodu nejrychlejších vozů přímo v ulicích americké metropole New Yorku s kulisou mrakodrapů by se přeci jen mohl uskutečnit. Alespoň se o tom hovoří v souvislosti s novým projektem, který za oceánem zvažují.

Foto: Archiv

Projekt závodu F1 v New Yorku znovu ožil

Článek

Plány na závod v New Yorku existovaly už před podpisem smlouvy s Austinem, který uvítá Grand Prix příští rok. Z projektu městského závodu nakonec sešlo, ale teď se objevil nový.

"V těchto ekonomicky nejistých dobách, kdy je každý zdroj přímých i nepřímých příjmů životně důležitý, by náš vlastní závod formule 1 mohl být vzpruhou pro naše občany," uvedli ve společném prohlášení starostové západního New Yorku a Weehawkenu.

Do kalendáře už za dva roky

"Nicméně musíme zajistit, aby finanční přínosy plynoucí z výsady pořádat tyto závody v našem městě byly rovnoměrně rozděleny a že nebude použit jediný dolar z daní. Skupina investorů nám už řekla, že by naše města dostávala každoroční kompenzace. Pokud postoupíme směrem k realizaci, vyvineme maximální úsilí, aby si lidé z našich měst tyto závody užili."

Závod by se měl jet v ulicích města, předběžně se počítá s Boulevard East a River Road. Do kalendáře by New York, respektive New Jersey chtělo už v roce 2013. Skupinu investorů, která za projektem stojí, vede Leo Hindery junior, jenž má zkušenosti se závoděním v Le Mans.

Původní plán na závod v New Jersey počítal s okruhem v Liberty State parku, ale občanská opozice byla příliš silná.

Reklama

Související témata: