Hlavní obsah

Schumi, skonči jako chlap! vzkazuje Lauda

PRAHA

Byl horlivým zastáncem návratu legendárního Michaela Schumachera na závodní okruhy. Nyní se neméně slavný Niki Lauda přiklání k tomu, aby sedminásobný světový šampión neprodlužoval agónii a znovu odešel do sportovního důchodu. Tak, jak to sám Lauda udělal v roce 1985.

Foto: www.schlegelmilch.com

Niki Lauda

Článek

Jejich příběh má hodně společného. Lauda dal vale formuli 1 v roce 1979, dva roky poté, co získal svůj druhý titul mistra světa (v této bilanci má Schumacher pochopitelně navrch). Již po dvou sezónách  byl ale zpět a v roce 1984 přidal třetí a poslední titul. V následujícím ročníku však zcela propadl, ze šestnácti závodů vyhrál jediný a jedenáctkrát vůbec nedojel do cíle. Slavný rakouský pilot poté racionálně usoudil, že další působení ve formuli 1 nemá velký smysl a definitivně se s kokpitem rozloučil...

Proto se Lauda dokázal vžít do Schumacherova rozpoložení, když německý jezdec kývl na nabídku stáje Mercedes GP a rozhodl se po tříleté odmlce opět usednout do formule 1. „Byl jsem velkým příznivcem Michaelova návratu, protože jsem si to samé prožil a věděl jsem, o čem to je,“ poznamenal dvaašedesátiletý vídeňský rodák v posledním vydání magazínu Motor Sport.

První neúspěšný rok nejúspěšnějšího pilota F1 proto Laudu nikterak nepřekvapil. „Bylo jasné, že potřebuje čas. Vozy se změnily a on neměl příliš času na testování... Letošní sezónu jsem bral jako jeho poslední šanci na opravdový comeback. Jenže ten nepřišel a všechno je stejné jako loni,“ pravil.

Podívat se sám sobě do očí

Stejně tak ale nebyl Lauda překvapený, když italský list Corriere dello Sport přišel s tím, že Schumacher skutečně řeší svou budoucnost, kterou má v Merecedsu smluvně pojištěnou až do konce roku 2012. Mluvčí německého jezdce Sabine Kehmová zprávy z Apeninského poloostrova bleskově dementovala s tím, že „je (Schumacher) plný elánu do projektu Mercedesu a vidí v něm vzrušující výzvu vybudovat něco velkého. Že se občas nedaří, jej ještě více povzbuzuje. Kdo brzy oslaví 20 let ve formuli 1, dobře ví, jak důležitá je vytrvalost.“ A bývalý závodník už nevěří, že by se Schumacher dokázal výrazněji prosadit.

„Každý sportovec – pokud chce navázat na své minulé úspěchy – se musí umět podívat sám sobě do očí. Michael neustále opakoval, že potřebuje víc času, bla, bla, bla, teď se prezentuje jako uvolněný chlapík, který si to všechno děsně užívá. Uvnitř ale určitě uvolněný není, žádný špičkový pilot si neužívá, když mu ostatní ukazují záda. Pokud to bere skutečně tak v pohodě, jak říká, tak by mu mělo vedení Mercedesu říct, ať raději skončí,“ nebere si servítky Lauda.

„Nikdo nejezdí formuli 1 pro zábavu. Nakonec musí přijít otázka ‚Mám na to, nebo ne?‘ A upřímně si nemyslím, že v Michaelově případě to už fungovat nebude. Když chcete být rychlejší, tak zkusíte všechno.  Jenže co když zkusíte všechno a zrychlení stále nepřichází? Michael to asi pořád zkouší, jednoho dne ale přijde na to, že už to nepůjde a učiní rozhodnutí...,“ dodal Lauda.

Reklama

Související témata: