Hlavní obsah

Pane Kotrbo, rozhodčí za to nemůže

PRAHA

Ustrašenost nebo nedostatek štěstí? Co nejvíce přispělo k prohře Sparty v Istanbulu s tamním Besiktasem? Na nepřízeň štěstěny se Sparta vymlouvat nemůže, několikrát při ní stáli snad všichni svatí, jimž bdění nad Pražany usnadňoval také mokrý trávník a nepřesnost domácích. Bázlivost stála za porážkou daleko větší měrou. OČIMA MARTINA KAVKY

Článek

Hostům aktivita z úvodu dlouho nevydržela, brzo bylo znát, že si přijela jen pro bod. Sparťané v podstatě jen bránili a ani to nedělali moc dobře. Většinu dřiny totiž nechávali na obranné čtveřici. A směrem dopředu? Tam se odvážili málokdy, přičemž nepředvedli nic, z čeho by se měla Turkům rozklepat kolena.

Jistota Blažek

Tradiční jistotu měla Sparta v brance. Gólman Blažek znovu potvrdil výbornou formu. Mužstvo podržel, branka nebyla rozhodně na jeho vrub. Také obrana se snažila, i když Johana mohl být rád, že jeho faul nepotrestal sudí červenou kartou. Několik minel, které v utkání vyrobil, odčinil včasnými odkopy míče do bezpečí. Přesto byli Pergl s Hübschmannem pevnější. A Labant? Buďme mírní a připomeňme mu jen gól. Ještě nyní si může drbat hlavu, díky jeho špatnému odhadu přišla Sparta o vytoužený bod.

Co však naprosto selhalo, byla kombinace zálohy. V ní se jak v černé díře ztrácely nápady, navíc středopolaři až příliš často odevzdávali míč. Zelenka se evidentně dobře nevyspal, nezářila ani stálice Poborský. Stereotypní snaha probít se do šance středem pole přiváděla fanoušky u obrazovek a možná i tu hrstku na stadiónu k šílenství. Křídelní prostory jako by byly sparťanům zapovězeny. Krmaš zřejmě jen získával zkušenosti, přesto se nabízí otázka, proč v tak důležitém utkání nehrál protřelý Němec.

Útočná mizérie

Velkou bolestí současné Sparty je útok. Tady zřejmě nemá Kotrba kam sáhnout. Gluščevič není ani stínem obávaného kanonýra a jeho nasazení v závěru bylo dílem zoufalé snahy o vyrovnání. Ale s tímto černohorským chlapíkem to nemohlo vyjít. Kincl se snažil, bojoval, ale útočník jeho typu potřebuje podporu zálohy a ta včera chyběla. Běhavý Jun zase není bourač, který si šanci doslova urve.

Tradiční český neduh předvedl také kouč Sparty Jiří Kotrba. "Sudí připískával Turkům," nechal se slyšet. Po více než hodinovém bolení očí, které nabídli tuzemským fanouškům jeho svěřenci, si pospíšil s hledáním viníka. Ovšem sudí za to v úterý rozhodně nemohl...

Reklama

Související témata: