Hlavní obsah

Konec pauzy, bitva McLarenu s Red Bullem pokračuje

SPA-FRANCORCHAMPS

Téměř měsíční pauza ve Formuli 1 končí. Už v neděli staruje Velká cena Belgie ve Spa a dosavadní lídr šampionátu pilot Red Bullu Sebastian Vettel bude muset zabrat. I když má Němec stále komfortní náskok, ve čtyřech z posledních pěti závodů prohrál a vlčáci z McLarenu mu ani teď nedají nic zadarmo.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Němec Sebastian Vettel se bude muset ještě snažit.

Článek

Navíc když v posledních dvou závodech Lewis Hamilton a Jenson Button bodovali. Vettel vede před týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie o 85 bodů, na dalších místech je ale tlačenice. Třetího Hamiltona, jenž je tři body za Webberem, dělí od pátého Buttona jen 12 bodů. Mezi nimi je ještě Španěl Fernando Alonso z týmu Ferrari. Do konce šampionátu zbývá osm závodů.

foto: ČTK

Hamilton: Máme velmi dobrou výchozí pozici

"Myslím, že tento víkend máme velmi dobrou výchozí pozici. Vyhráli jsme poslední dva závody a auta jsou velmi silná," prohlásil mistr světa z roku 2008 Hamilton. "Začátek sezóny se nám moc nevyvedl, ale pracovali jsme tvrdě a já myslím, že budeme ve sklízení ovoce pokračovat i v Belgii," uvedl Brit, který loni Grand Prix Belgie vyhrál před Webberem. Vettel byl před rokem ve Spa až patnáctý.

Přesto budou mít mclareny těžkou pozici před silnými vozy Red Bullu, které vyhrály všech dosavadních 11 kvalifikací. Osmkrát byl nejrychlejší v boji o pole position Vettel. Pro Němce je vítězství v kvalifikaci klíčové, neboť patnáct ze svých dosavadních šestnácti triumfů si vyjel z prvního místa na startu.

"Naším cílem je vyvinout pořádně velký tlak na red bully," prohlásil mistr světa z roku 2009 Button, vítěz posledního závodu v Maďarsku. "Naše auto se v posledních týdnech skvěle řídí a jsem moc rád, že už zase můžeme závodit," prohlásil po takřka měsíční letní pauze.

Vettel ale tvrdí, že mu mezi jezdci oblíbená trať sedí. "Zatáčky Eau Rouge a Blanchimont jsou nejlepší. Za sucha jsou snadné, ale když začne pršet, pozná se umění pilota," prohlásil Němec. Podle předpovědi se může o víkendu počasí hodně měnit, a to dokonce i tak, že na část trati bude svítit sluníčko a na další pršet.

Schumi oslavencem víkendu

Oslavencem víkendu bude Michael Schumacher, sedminásobný mistr světa, třebaže jeho největší sláva už pominula. Přesně před dvaceti lety si totiž v Belgii odbyl debut v seriálu, který ho proslavil a udělal z něj s 91 vítězstvími nejlepšího jezdce všech dob. Tehdy ale Schumacher s vozem Jordan nedokončil vinou technických problémů ani jedno kolo, i když v kvalifikaci prokázal sedmým místem svůj talent.

Ten potvrdil vítězstvím o rok později v týmu Benetton opět v Belgii, kde vyhrál celkem šestkrát. "Určitě bude tento závod pro mě hodně výjimečný, protože za těch dvacet let se hodně událo a hodně změnilo," prohlásil dvaačtyřicetiletý šampión, mistr jízdy na mokru. I proto doufá, že o víkendu zaprší. "Okruh ve Spa je mým 'obývákem', protože se tady udály milníky v mé kariéře," dodal.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 19. závodů):
1. Vettel (Něm./Red Bull) 234 b., 2. Webber (Austr./Red Bull) 149, 3. Hamilton (Brit./McLaren) 146, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 145, 5. Button (Brit./McLaren) 134, 6. Massa (Braz./Ferrari) 70, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 48, 8. Heidfeld (Něm./Renault) 34, 9. Petrov (Rus./Renault) 32, 10. Schumacher (Něm./Mercedes) 32.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 383, 2. McLaren-Mercedes 280, 3. Ferrari 215, 4. Mercedes 80, 5. Renault 66, 6. Sauber 35, 7. Force India 26, 8. Toro Rosso 22, 9. Williams 4.

Reklama

Související témata: