Hlavní obsah

Vettel dále vévodí, v Monze si dojel pro desátou pole position v sezóně

MONZA

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál německý pilot Sebastian Vettel. Úřadující mistr světa a lídr šampionátu odstartuje z prvního místa podesáté v sezóně a prodloužil letošní neporazitelnost stáje Red Bull.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Spokojený Sebastian Vettel ze stáje Red Bull

Článek

Čtyřiadvacetiletý Vettel může v nedělním závodě ukončit čekání Red Bullu na stupně vítězů v Monze. Dosavadním nejlepším výsledkem stáje na italském okruhu bylo Vettelovo loňské čtvrté místo. Německý pilot zaznamenal desátou pole position v sezóně a 25. v kariéře. Osamostatnil se v tomto směru na osmém místě historického pořadí a nechal za sebou slavné Nikiho Laudu a Nelsona Piqueta.

Zbývající tři letošní kvalifikace ovládl jeho týmový kolega Australan Mark Webber.

Vettel se také desátým triumfem přiblížil rekordu jedné sezóny, který v roce 1992 stanovil s 14 vítěznými kvalifikacemi Nigel Mansell. Tohle maximum prý ale německého pilota nezajímá.

"V sobotu byl nejlepší Ayrton Senna," připomněl Vettel brazilského jezdce, který před tragickou smrtí při Velké ceně San Marina v roce 1994 nasbíral 65 triumfů v kvalifikaci. "To je jediná skutečná meta," uvedl.

Petrov jezdí s černou přilbou

Vettel měl z kvalifikačního vítězství na trati, kterou v Red Bullu nepovažují pro svoje vozy za ideální, obrovskou radost. "Nepočítal jsem s tím, že bych mohl získat pole position s takovou převahou," podivil se Vettel náskoku 450 tisícin sekundy před druhým Britem Lewisem Hamiltonem. Těsně třetí byl další Brit ve službách McLarenu Jenson Button. "Sebastian byl moc rychlý, pro mě neporazitelný," řekl Hamilton. "Překvapil mě," přiznal Button.

Čtvrté místo obsadil loňský vítěz z Monzy Fernando Alonso z Ferrari před Webberem a týmovým kolegou Felipem Massou.

Sedmou příčku si vyjel Rus Vitalij Petrov. Pilot Renaultu jezdí na Velké ceně Itálie v černé přilbě, kterou chce uctít památku obětí leteckého neštěstí, při němž ve středu zemřel skoro celý tým hokejové Jaroslavle včetně tří českých reprezentantů Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka.

Závod v Monze se nepojede ve stínu tragické události poprvé. Před deseti lety zemřelo při teroristickém útoku na budovy Světového obchodního centra téměř tři tisíce lidí. Ferrari tehdy uctilo památku obětí natřením předku formule na černo. "Byl jsem tehdy na kole a v televizi jsem pak viděl, jak letadlo budovu trefilo," uvedl Vettel. "Nikdy na to nezapomenu, byla to největší tragédie, co jsem zažil. A pamatuji si i černé vozy Ferrari," přidal.

Kvalifikace na GP Itálie, 13. závod MS vozů formule 1 v Monze:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:22,275, 2. Hamilton 1:22,725, 3. Button (oba Brit./McLaren) 1:22,777, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 1:22,841, 5. Webber (Austr./Red Bull) 1:22,972, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:23,188, 7. Petrov (Rus./Renault) 1:23,530, 8. M. Schumacher 1:23,777, 9. Rosberg (oba Něm./Mercedes) 1:24,477, 10. Senna (Braz./Renault) bez času.

Reklama

Související témata: