Hlavní obsah

Kubica dostal ultimátum: Renault chce mít do konce října jistotu, že zvládne návrat

PRAHA

Nemá nic jisté. Polský automobilový závodník Robert Kubica by měl během měsíce opět usednout za volant, jeho návrat do týmu Lotus Renault ale není vůbec samozřejmý. Vedení stáje chce mít do konce října jistotu, zda bude šestadvacetiletý závodník schopen plnohodnotného comebacku, aby se nedostalo do potíží při sestavování jezdecké dvojice.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Robert Kubica s monopostem Lotus Renault během testů ve Valencii.

Článek

Kubica neseděl za volantem od února, kdy utrpěl vážné zranění při regionální rallye v Itálii a málem přišel o ruku. Po sérii operací absolvoval dlouhou rekonvalescenci a podle vyjádření svého manažera by měl znovu usednout do sedačky během měsíce. „Robert v říjnu zkusí, co si může za volantem dovolit. Samozřejmě nehovoříme o jízdě ve formuli 1. Je důležité, aby vůbec začal jezdit,“ informoval Daniele Morelli minulý týden.

Tento týden však vstoupil do hry i tým Renault a prohlášení jeho šéfa Erica Boulliera Kubicu možná lehce znervóznilo. Boullier byl nucen stanovit termín s ohledem na uzavření jezdecké sestavy pro příští rok s jistotou, že polský pilot bude plnohodnotným článkem týmu. „Mám Roberta skutečně rád a budu se mu snažit vyjít maximálně vstříc. V polovině, maximálně na konci října ale potřebuji jasnou informaci,“ řekl Boullier.

Šéf Renaultu přiznal, že se ocitl v nelehké situaci, která s sebou nese konflikt osobních preferencí a zájmů týmu. „Nerad bych propásl Robertův návrat, současně se ale musím ohlížet na tým. Musím mít nejlepší jezdeckou sestavu, respektive nejlepší jakou mohu dostat,“ poznamenal.

Boullier současně připustil, že v případě Kubicova návratu do týmu nečeká zázraky. „Nečekám, že by byl rychlý jako v minulé sezóně. Když jste rok mimo, tak je těžké se vrátit. A ještě těžší to je, když se vracíte po tak vážné nehodě. Já ale potřebuji ujištění, že to zvládne,“ dodal šéf Renaultu.

Reklama

Související témata: