Hlavní obsah

Dostane Räikkönen místo ve Williamsu? Tým po návštěvě finského jezdce mlží

Tým Williams velmi usilovně přemýšlí o tom, jaké jezdce zvolit pro příští rok. Kandidátů je několik, některá jména překvapí.

Foto: Reuters

Do světa rallye Kimi Räikkönen příliš velkou díru neudělal. Vrátí se do formule 1 v barvách Williamsu?

Článek

Williams delší dobu váhá, jakým způsobem se má zachovat a jaké jezdce zvolit. Stejně jako loni nejde jen o konkrétní jména, ale také o ´filozofii´, tedy v jakém poměru upřednostňovat talent, dovednosti, výsledky a peníze.

Z Grove přicházejí signály, že vedení týmu už není tolik nadšené Rubensem Barrichellem, takže Brazilec je první, kdo by mohl o svoji sedačku přijít. Maldonadova pozice je pevnější díky venezuelským petrodolarům, ale neotřesitelná také není.

Williams chce příští rok nový začátek, chce nastoupit cestu, která ho vrátí zpět na vrchol formule 1. Součástí tohoto obrození by mohla být výměna jezdců, a proto se v uplynulých týdnech ukázaly v Grove některé známé tváře.

Velkou pozornost upoutala návštěva Kimiho Räikkönena. Finský mistr světa z roku 2007 stáj Franka Williamse navštívil mezi belgickou a italskou Grand Prix. Tým Räikkönenovu návštěvu potvrdil, označil ji za soukromou a odmítl poskytnout podrobnosti. Podle zákulisních informací si ale Räikkönen skutečně pohrává s myšlenkou návratu do formule 1.

Finský jezdec, jenž letos oslaví 32. narozeniny, předčasně ukončil smlouvu s Ferrari v roce 2009 a z formule 1 zamířil do rallye. Debutová sezóna v juniorském týmu Citroënu mu nevyšla špatně, ale letos se mu s vlastní stájí nepodařilo dosáhnout očekávaného pokroku. Za neúčast v australské rallye byl navíc ICE 1 Racing vyloučen z šampionátu konstruktérů. Räikkönen letos okusil také NASCAR, ale ani to ho podle všeho neuspokojilo.

Williams by však zřejmě nemohl očekávat, že by Räikkönen za svoji sedačku platil. Na druhé straně by ale známý a oblíbený jezdec vyvolal velký zájem médií a sponzorů. Otázkou ovšem zůstává, zda by chtěl Räikkönen skutečně závodit pro tým, u něhož nemá navzdory obnovenému partnerství s Renaultem a reorganizaci technických oddělení záruku, že se příští rok odlepí z konce startovního pole.

Do sídla Williamsu zavítal také Adrian Sutil. Ten má za sebou počítačovou firmu Medion, takže by jistý finanční obnos přinesl. Německý závodník je zkušený, podává solidní výkony a jistě by rád udělal krok, který by mu pomohl rozhýbat stagnující kariéru. Což ale znamená, že také musí hodně přemýšlet o tom, jestli má Williams skutečně šanci zvrátit nepříznivý vývoj.

Reklama