Hlavní obsah

Vettel se mečbolem nestresuje, v Singapuru chce odvést „normální práci“

PRAHA

Už v neděli může zařídit, že se ve zbytku sezóny pojede jen pro forma. Jezdec stáje Red Bull Sebastian Vettel sahá po druhém titulu mistra světa formule 1 za sebou a jen málokdo je ochoten věřit tomu, že by se trůnu mohl ujmout někdo jiný. Sám německý pilot si ale přemýšlení nad možnými scénáři při noční Velké ceně Singapuru zakázal.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Spokojený Sebastian Vettel ze stáje Red Bull

Článek

Vettel vévodí průběžnému pořadí šampionátu s obřím náskokem 112 bodů na Fernanda Alonsa z Ferrari, uvažování na toto téma se ale snaží stůj co stůj vytěsnit. „Kdyby, chyby... Zatím jsem nic nezískal. Máme dobrou výchozí pozici, ale pořád je před námi kus cesty. Musíme zkrátka odvést normální práci a snažit se o co nejlepší výsledek,“ přemítal při čtvrtečním setkání s novináři v Singapuru.

Za jakých okolností bude Vettel mistrem světa?
Musí skončit na stupních vítězů. Pokud bude na pódiu i Alonso, mistrovské oslavy se zatím odkládají. I vítězství pátého Hamiltona ale může oslavy odložit.
Tři scénáře, které Vettelovi titul přihrají
1. Vettel 1., Alonso 4. a horší, Button nebo Webber 3. a horší
2. Vettel 2., Hamilton 3. a horší, Alonso 8. a horší, Button nebo Webber 5. a horší
3. Vettel 3., Hamilton 4. a horší, Alonso 9. a horší, Button nebo Webber 7. a horší

Kolem čtyřiadvacetiletého závodníka je vzhledem k situaci v šampionátu pořád živo, Vettel se už ale umí proti obrovskému tlaku obrnit. „Připomíná mi to loňskou atmosféru  v Abú Zabí. To taky každé dvě minuty někdo přišel s možným scénářem vývoje závodu,“ pousmál se při vzpomínce na poslední závod loňské sezóny, v němž dokonale využil souboje Alonsa s druhým jezdcem  Red Bullu Markem Webberem a dojel si pro premiérový titul.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 19 závodů)
1. Vettel (Red Bull)284 b.
2. Alonso (Ferrari)172
3. Button (McLaren)167
4. Webber (Red Bull)167
5. Hamilton (McLaren)158
Ve hře je ještě 150 bodů.

Letos je však situace diametrálně odlišná. Na titul totiž myslí jen Vettel, pro pronásledovatele je světový primát pouhým předmětem divokých snů. „Šli jsme do sezóny s cílem titul obhájit. Je ale jedno kde se nám to podaří, hlavně aby se to povedlo,“ poznamenal mladý Němec.

Na okruhu v Marina Bay opět očekává souboj se stájemi McLaren a Ferrari, mezi nejbližší soupeře ale počítá i Mercedes. „Závod je hodně dlouhý, trať náročná a předvídat cokoliv je nemožné. Předpokládám, že budeme opět bojovat hlavně s mcLareny a vozy Ferrari, ale ani Mercedes nebude bez šance. V Abú Zabí je auto hodně důležité, rozhoduje ale i kvalita jezdců,“ dodal Vettel.

Reklama

Související témata: