Hlavní obsah

VIDEO: Pokračování kontroverze v Singapuru. Znič Hamiltona, řekli Massovi do sluchátek

PRAHA

Pletichy á la James Bond jako by přitahovaly Velkou cenu Singapuru vozů formule 1. K proslulé zinscenované bouračce mladého Nelsona Piqueta v režii šéfa stáje Renault Flavia Briatoreho se při letošním závodu přidal kontroverzní střet Lewise Hamiltona s Felipem Massou. Zprvu jasné zavinění jezdce stáje McLaren totiž ve světle nových skutečností už tak jednoznačné není...

Foto: Tim Čong, Reuters

Pilot Ferrari Felipe Massa míří do boxů s rozhadrovanou zadní gumou po střetu s Lewisem Hamiltonem.

Článek

Nový pohled na celou záležitost nabídl sestřih nejlepších momentů ze závodu publikovaný v sekci pro registrované uživatele na oficiálním serveru formule 1. Na videu je totiž slyšet i rádiová komunikace mezi týmem Ferrari a Massou, která se nedostala do televizního přenosu. V éteru je slyšet závodní inženýr Rob Smedley, který Brazilcovi uděluje pokyn: „Zadrž Hamiltona, jak nejlíp umíš. Znič mu závod, jak nejlíp umíš. Pojď, chlapče...“

Ze záznamu ale bohužel není jasné, v kterém okamžiku byl vzkaz vyslán. K incidentu, který už týden vzdouvá atmosféru v paddocku, došlo ve 12. kole nočního závodu. Čtyři kola předtím dojel Hamilton pátého Massu a jejich souboj pokračoval i po společné zastávce v jedenáctém kole. Hned v následujícím okruhu se však Hamilton otřel zezadu o Brazilcovo ferrari a způsobil mu defekt pravé zadní pneumatiky. Sám přitom ale přišel o část předního křídla a byl potrestán průjezdem boxovou uličkou.

Oba proto museli znovu do boxů, zatímco ale Massa přišel o naději na slušný výsledek a nakonec dojel devátý, britský pilot proti tomu obsadil pátou příčku. Massa ihned po závodě obvinil Hamiltona z toho, že „nepoužívá mozek“ a sarkasticky mu poděkoval za „skvěle odvedenou práci“. Ke srážce obou jezdců prakticky v totožné situaci totiž došlo již při tlačenici během kvalifikace.

Ať už je miska viny vychýlena na tu či onu stranu, je to Hamilton, kdo má máslo na hlavě. Jen v letošní sezóně se totiž dostal do kontroverze s kolegy při závodech v Malajsii, Monaku, Kanadě, Británii, Maďarsku, Belgii a naposled i v Singapuru. A kolegům mistra světa z roku 2008 začíná docházet trpělivost a před nedělní Velkou cenou Japonska v Suzuce si vyžádali inauguraci u bezpečnostního  delegáta Mezinárodní automobilové federace FIA Charlieho Whitinga, jejímž tématem nebude nikdo jiný než Hamilton.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace