Hlavní obsah

Indičtí rolníci chtějí premiéru F1 v zemi rušit protesty

DILLÍ

Indickou Velkou cenu formule 1 by mohly narušit protesty místních rolníků. Jejich vůdce Virender Dhada označil za nedostatečné odškodnění za pozemky a půdu na okraji Dillí, na kterých byl v minulých měsících za 350 miliónů dolarů vystavěn okruh pro závody královské automobilové třídy. Rolníci pohrozili, že jsou připraveni narušovat premiéru F1 v Indii, ke které dojde od 28. do 30. října, protestními pochody a blokádami.

Foto: Sport.cz

Plán okruhu Buddh International Circuit nedaleko indického Dillí.

Článek

"Nejsme proti závodu, ale cítíme se tímto projektem znevýhodněni," citovala Dhadu agentura AFP. "Proto budeme od 23. října pořádat protesty, abychom byli vyslyšeni."

Rolníci požadují vyšší odškodnění a možnost získání pracovních míst kolem Grand Prix. Jejich dosavadní živobytí prý výstavba okruhu Buddh International do značné míry ohrozila. "Požadujeme jen to, co nám náleží, úřady na to ale neslyší. Až s námi budou ochotni hovořit, protestní akce ukončíme," řekl Dhada.

Pořadatelé označili postoj rolníků za vydírání, jehož cílem je publicita. Podle agentury SID také naznačili, že v případě nutnosti přibude k dosavadní investici ve výši zhruba 400 miliónů dolarů ještě několik miliónů na zajištění bezpečnosti.

Reklama

Související témata: