Hlavní obsah

VIDEO: Obavy o Velkou cenu USA. Stavba má zpoždění a rojí se zákulisní pletky

Přesně za třináct měsíců se má formule 1 po pětileté pauze vrátit na území Spojených států, zbrusu novým závodním okruhem v texaském Austinu by měl otřást řev motorů nejdokonalejších aut planety. Jak ale naznačují zámořská média, výstavba autodromu nabrala zpoždění a nad osudem Velké ceny visí otazník.

Foto: Red Bull

David Coulthard v Austinu prohnal monopost Red Bull v podmínkách, které spíš seděly rallyeovým speciálům.

Článek

Stav výstavby okruhu ukázalo už srpnové promovideo týmu Red Bull. David Coulthard při reklamní akci štval monopost po hliněných koridorech, které jen při hodně silné fantazii připomínaly supermoderní závodní trať. „Výstavba tribun, paddocku či zdravotnického zázemí ještě nezačala, ale developeři ujišťují, že dodrží kalendář a stavba na ploše 445 hektarů se brzy rozjede,“ uvedl list Austin American-Statesman, který dění okolo okruhu pečlivě sleduje.

V současnosti lze jen stěží předpovědět, jaký dopad budou mít na celou stavbu tahy v zákulisí projektu. Podle Statesmanu  je totiž na spadnutí změna promotéra závodu nebo managementu.  Současný promotér Tavo Hellmund, jemuž šéf formule 1 Bernie Ecclestone přidělil práva na pořádání závodu, se minulý týden obrátil na finanční dohled státu Texas, který na výstavbu okruhu poskytl úvěr ve výši 250 miliónů dolarů (více jak 4,5 miliardy korun), s dotazem, zda by případná změna promotéra či managementu okruhu nezměnila platnost smlouvy.

Finanční kontrolorka Susan Combsová pak obratem informovala Ecclestona, že hlavní investoři nemají ošetřená práva na organizaci Velké ceny. Vyjádření hlavního promotéra formule 1 se listu nepodařilo získat.

Stavba je podle informací Statesmanu v několikatýdenním skluzu a téměř byla zastavena. Podle stavbyvedoucího Maxe Champana ale dění na staveništi v úterý opět ožilo. Během října a listopadu by měly proběhnout finální úpravy povrchu a v prosinci by měla být zahájena pokládka asfaltu.

Velká cena USA se jela naposledy v Indianapolisu v roce 2007, v Austinu by měla formule 1 nalézt útočiště od příštího roku až do sezóny 2021.

Reklama

Související témata: