Hlavní obsah

F1: Vettel si pojede v Suzuce pro titul z pole position. K obhajobě mistra světa mu stačí bod

SUZUKA

Němec Sebastian Vettel nenechal nikoho na pochybách, kdo je ve Formuli 1 pánem, ani po kvalifikaci na nedělní závod Velké ceny Japonska. V Suzuce odstartuje z pole position a k obhajobě titulu mistra světa mu stačí jediný bod. V napínavé kvalifikaci v sobotu porazil o devět tisícin sekundy Brita Jensona Buttona ze stáje McLaren.

Foto: Issei Kato , Reuters

Němec Sebastian Vettel po kvalifikaci na VC Japonska F1.

Článek

V závěru se o to chtěl pokusit druhý jezdec britského týmu Lewis Hamilton, na trať však vyjel příliš pozdě. Hamilton tak obsadí druhou startovní řadu spolu s Brazilcem Felipem Massou z Ferrari. Až šestý skončil druhý pilot Red Bullu Australan Mark Webber, který v sezóně vyhrál tři kvalifikace.

Nehoda jako budíček

"Včera jsem vyletěl z trati a poškodil spojler, což nás trochu ovlivnilo. Ale dneska jsme dokázali vydolovat z auta maximum. Skvělá kvalifikace," liboval si Vettel, který svou páteční lehkou nehodu bral jako "budíček".

Button byl po dominantních výkonech v tréninku zklamaný, že si nevyjel první letošní pole position. "Když je to o takový kousek, je to vždycky zklamání. Ale zatím nám to tady jde," prohlásil.

Vettelovi stačí k obhajobě titulu v nedělním závodu získat jediný bod, aby setřásl i posledního konkurenta Buttona. I kdyby čtyřiadvacetiletý Němec v Suzuce nebodoval a Button zvítězil, musel by se tento scénář opakovat ještě ve zbývajících čtyřech závodech, aby Vettelovi unikl druhý titul v kariéře.

Schumi šetřil vůz

V závěrečné třetí fázi kvalifikace si nepřipsali žádný čas Němec Michael Schumacher, Brazilec Bruno Senna a Rus Vitalij Petrov a domácí Kamui Kobajaši, kteří se rozhodli šetřit vozy. Na okruhu tak kroužilo jen šest monopostů. Schumacherův kolega z Mercedesu Nico Rosberg se v kvalifikaci neobjevil vůbec kvůli problémům s hydraulikou a odstartuje z 23. pozice.

Nedělní Velká cena začne v 8:00 SELČ.

Kvalifikace na Grand Prix Japonska, 15. závod MS vozů formule 1 v Suzuce:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,466, 2. Button 1:30,475, 3. Hamilton (oba Brit./McLaren) 1:30,617, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:30,804, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:30,886, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:31,156, 7. Schumacher (Něm./Mercedes), 8. Senna (Braz./Renault), 9. Petrov (Rus./Renault), 10. Kobajaši (Jap./Sauber) všichni bez času.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint