Hlavní obsah

Král formule jedna Vettel: Těžko se mi hledají ta správná slova

Sebastian Vettel dovezl svůj red bull do cíle Velké ceny Japonska na třetím místě a slaví zisk druhého titulu mistra světa formule 1 v řadě. Dokázal to. V rakouské stáji mohou propuknout bujaré oslavy. Sebastianu Vettelovi stačilo před závodem velmi málo. K obhajobě titulu potřeboval získat jediný bod. Nakonec jich získal rovných patnáct. Svět F1 vítá nejmladšího dvojnásobného šampióna ve své historii.

Foto: Kin Kyung-Hoon, Reuters

Sebastian Vettel slaví, obhájil titul mistra světa.

Článek

"Je těžké vědět, odkud začít. Jasně, je to velmi dlouhý rok a my jsme ho měli fantastický. A nejlepší věcí na tom všem je, že ještě neskončil. Vyhrát tu dnes šampionát byl další velice silný výsledek. Je to fantastické. Je tu spousta věcí, které byste chtěli v tuto chvíli říct, ale je těžké si je všechny zapamatovat. Jsem tak vděčný každému z týmu. Máme tu mnoho lidí na trati, mnoho v Milton Keynes, kteří den po dni, nejen v pátek, ale také v sobotu a v neděli a od pondělí do pátku každý den pracují naplno. Tvrdě bojují o body a šampionát. Je těžké je všechny vyjmenovat." děkoval Vettel.

Sám ale přiznal, že v průběhu letošní sezóny nastalo období, ve kterém o svých výkonech pochyboval. Naštěstí se ale v rakouském týmu našli takoví lidé, kteří mu jeho černé myšlenky rychle vyhnali z hlavy. "Je tu ale jedna osoba, která tento rok opravdu vyčnívá. Osoba, s níž jsem strávil většinu času. Je to můj trenér Tommy Parmakoski. Tímto zdravím jeho rodinu ve Finsku. Mají skvělého syna s velkým srdcem. On byl první, který mě zastavil, abych přestal přemýšlet o tom, že věci nejsou pod naší kontrolou," vysvětlil Němec.

Sebastian Vettel se raduje, v Japonsku obhájil titul mistra světa vozů formule 1.foto: Reuters/Issei Kato

Nejtěžší je obhájit

"Nejtěžší věcí je titul obhájit. Vyhráli jsme (loni) šampionát, bylo to těsné a byli jsme velmi nadšeni. A i když víte jak na to (znovu vyhrát), nedovoluje vám to na všechny tyto kroky zapomenout. Sám bych to nedokázal. A musím říct, že je to stejně matoucí jako při tom prvním. Těžko najít ta správná slova."

Po startu z prvního místa se rodák z Heppenheimu tvrdě bránil útoku Jensona Buttona a na chvíli to vypadalo, že vytlačil Brita z dráhy. Komisaři ale na jeho manévru žádné nesportovní chování neshledali a do průběhu závodu nijak nezasáhli. Vozům Red Bull scházela obvyklá rychlost, a tak se nakonec musel Němec smířit 'až' se třetím místem. "Závod nebyl tak jednoduchý. Na měkkých pneumatikách jsme nebyli tak rychlí, jak jsme doufali. Bylo to těžké poté, co jsme ztratili dvě pozice. Stejně tak těžké jako předjet Fernanda," doplnil staronový mistr světa.

Němec Sebastian Vettel na VC Japonska.foto: Reuters/Issei Kato

Vettelův týmový kolega Webber poskočil oproti startu o dvě příčky a pod šachovnicovou vlajkou dojel na čtvrtém místě.

"Gratuluji Sebastianovi. Stát se dvojnásobným mistrem světa je velmi dobrá práce," uznale konstatoval Australan. "Veškeré předjíždění během závodu se odehrálo při zastávkách v boxech. Na dráze toho moc nebylo. Předjeli jsme ferrari a mclaren, ale bylo to mezi námi celkem vyrovnané. Měl jsem nějaký kontakt s Michaelem Schumacherem, což způsobilo poškození mého předního křídla v klíčové části závodu, když jsem se pokoušel dostat skrze startovní pole. Safety car nevyjel zrovna v nejvhodnější čas pro mě."

"Nakonec to byl docela rozumný výsledek. Skvělý závod pro Jensona, je to v mnoha způsobech jeho druhý domácí závod. A také gratulace Sebovi k titulu," zrekapituloval Webber.

Reklama

Související témata: