Hlavní obsah

Hamiltona s Buttonem Wheldonova smrt těžce zasáhla

PRAHA

Ačkoliv nezávodili v jedné sérii, dobře se znali. Cesty pilotů McLarenu Lewise Hamiltona a Jensona Buttona se během jejich motoristického růstu několikrát protnuly s dráhou Dana Wheldona, který tragicky zahynul během nedělního závodu seriálu IndyCar v Las Vegas. Oba britské piloty zasáhla smutná zpráva jen pár hodin po Velké ceně Koreje.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Britští piloti formule 1 Lewis Hamilton (vlevo) a Jenson Button.

Článek

„Tohle je extrémně smutný den. Dan byl závodník, v jehož stopách jsem během své kariéry kráčel, šplhal jsem za ním po žebříku britského motorsportu. Měl neuvěřitelný talent. Dokázal se prosadit ve Spojených státech, dvakrát vyhrál slavných Indy 500. Pro mne osobně byl velkou inspirací, každý závodník k němu vzhlížel s respektem a obdivem. Musíme čelit obrovské ztrátě, a proto bych chtěl vyjádřit svou podporu Danově rodině a nejbližším přátelům, kteří prožívají ty nejtěžší chvíle,“ uvedl Hamilton.

Závod série IndyCar v Las Vegas měl tragickou tečku. Při hromadné havárii 15 vozů utrpěl smrtelná zranění britský pilot Dan Wheldon.foto: ČTK/AP/Jessica Ebelhar

Button s Wheldonem soupeřil na začátku své kariéry a v hlavě mu zůstaly ostré souboje na trati, ale přátelské vztahy mimo ni. „Právě jsem se probudil a dostal se k té nejstrašnější zprávě. Odpočívej v pokoji, Dane Wheldone,“ byla bezprostřední reakce jednatřicetiletého jezdce na Twitteru. „Mám na závodění s Danem na začátku 90. let ty nejlepší vzpomínky. Byl opravdový bojovník, ale taky skvělý chlapík. Ztratili jsme legendu našeho sportu a neumím si ani představit, čím si prochází jeho rodina,“ doplnil Button.

Dan Wheldon zdraví diváky před startem závodu série IndyCar v Las Vegas. Britský jezdec při děsivé hromadné havárii ve 13. kole utrpěl smrtelná zranění.foto: ČTK/AP/Isaac Brekken

Většinu účastníků formule 1 zasáhla zpráva během přesunu z Koreje na premiérovou Velkou cenu Indie u Dillí. „Právě jsem vystoupil z letadla a dozvěděl se hroznou zprávu o úmrtí našeho kamaráda Dana Wheldona... Nikdy nezapomenu na skvělé okamžiky z motokárových závodů v Brazílii, R.I.P.,“ napsal na Twitter Rubens Barrichello. „Odpočívej v pokoji, Dane. Vzpomínám na naše začátky v Británii v letech 1995/96. Budeš mi chybět,“ poznamenal Mark Webber.

Reklama

Související témata: