Hlavní obsah

Šampión Vettel vyhrál kvalifikaci v Indii, z první řady vyrazí i jeho kolega Webber

DILLÍ

Kvalifikaci na Velkou cenu Indie vozů formule 1 vyhrál již jistý mistr světa Němec Sebastian Vettel ze stáje Red Bull. Do nedělního závodu vyrazí z první řady i jeho týmový kolega Mark Webber. Druhý nejlepší čas sice v kvalifikaci na okruhu v Dillí zajel Brit Lewis Hamilton s mclarenem, kvůli nerespektování žlutých vlajek v pátečním prvním volném tréninku však byl potrestán ztrátou tří míst na nedělním startu.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Němec Sebastian Vettel ze stáje Red Bull se raduje z prvenství v kvalifikaci na GP Indie.

Článek

V první části kvalifikace nesplnil Timo Glock limit 107 procent, ale na vině je porucha převodovky, jež mu neumožnila odjet více než tři kola. Je tedy pravděpodobné, že FIA německého závodníka Virginu na startovní rošt pustí.

S jezdci novějších týmů nepostoupil Kamuj Kobajaši, ale nad propastí dlouho byli Michael Schumacher a Jenson Button. Oba museli použít měkkou směs, aby postoupili, přičemž německému závodníkovi hodně zkomplikoval poslední kolo jiný vůz, takže lze očekávat trest ze strany stewardů. Jako nejrychlejší šel do další části Petrov, také díky měkkým pneumatikám.

Schumacher do závěrečné části nepostoupil

V druhé části kvalifikace splnili svoji povinnost všichni jezdci předních týmů kromě Michaela Schumachera. Tomu sice na postup scházelo jen 18 tisícin sekundy, ale skončil až dvanáctý, protože desátý Alguersuari a jedenáctý Petrov zajeli dokonce stejný čas (rozhodlo tedy, kdo ho zajel dřív). Německý závodník si stěžoval na pneumatiky.

Dál nešel také ani jeden z pilotů Renaultu, Williamsu, Paul di Resta a Sergio Pérez. Nejlepší čas prostřední části zajel Sebastian Vettel.

Massa v posledním kole havaroval

První série pokusů poslední části přinesla první místo Sebastianu Vettelovi. S malými rozdíly ho následovali Hamilton, Webber a Alonso. Pátá pozice patřila Massovi, ostatní jezdci v tu dobu na trať nevyjeli. Dokonce ani Button, protože ten potřeboval kompenzovat ´ztrátu´ jedné měkké sady z první části.

Druhé pokusy změnu na pole position nepřinesly, Vettel zrychlil a první místo si pojistil. Za ním se pořadí nezměnilo, Hamiltonovi zůstala druhá pozice, Webberovi třetí a Alonsovi čtvrtá.

Ke změně došlo až na pátém místě, Felipemu Massovi ho sebral Jenson Button. Ovšem brazilský jezdec poslední kolo nedokončil, protože mu při jízdě přes obrubník prasklo zavěšení pravého předního kola a skončil v bariérách.

Posledním jezdcem s časem byl sedmý Rosberg. Osmý Sutil, devátý Buemi a desátý Alguersuari na trať sice vyjeli, ale měřené kolo si nepřipsali.

Čtyři penalizace

Hned čtyři jezdci nebudou v neděli startovat z pozic, na kterých se kvalifikovali. Vitalij Petrov ztratí pět míst za kolizi s Schumacherem v Koreji, zatímco Hamilton a Pérez si pohorší o tři pozice za nerespektování žlutých vlajek v prvním volném tréninku v Indii. V sobotu pak dostal penalizaci pěti míst Daniel Ricciardo za předčasnou výměnu převodovky.

Kvalifikace na Velkou cenu Indie, 17. závod MS vozů formule 1 v Dillí:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:24,178, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:24,508, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:24,519, 4. Button (Brit./McLaren) 1:24,950, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:24,474 (pokles o tři místa kvůli nerespektování pravidel v tréninku), 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:25,122, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:25,451, 8. Sutil (Něm./Force India), 9. Buemi (Švýc./Toro Rosso), 10. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) všichni bez času.

Reklama

Související témata: