Hlavní obsah

Alonso se do Abú Zabí netěšil, odevzdaný titul stále nepřebolel

Zbyly mu jen oči pro pláč. Velká cena Abú Zabí v loňském roce uzavírala mistrovství světa vozů formule 1 a Fernando Alonso měl z kvarteta jezdců, kteří se do poslední chvíle rvali o světový primát, k titulu nejblíže. Tak se ale soustředil na duel s Markem Webberem, až zapomněl na Sebastiana Vettela, který španělskému pilotovi vypálil rybník před očima a získal poprvé v kariéře celkové prvenství.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Fernando Alonso

Článek

Alonsovi loni stačilo dojet mezi prvními čtyřmi a v Maranellu už měli po dvou nepovedených sezónách nachystané bouřlivé oslavy. Matematika je ale jedna věc a samotný závod druhá. A inženýři Ferrari by se po závodu snad raději neviděli. Ve snaze držet pod dohledem Webbera poslali Alonsa nečekaně do boxů a španělský jezdec poté odkroužil závod v závěsu za Vitalijem Petrovem, jehož nedokázal předjet a s hořkostí se musel smířit s tím, že mu třetí titul v kariéře unikl mezi prsty...

Není divu, že se španělskému jezdci do emirátů neodjíždělo na víkendový podnik s lehkým srdcem. „Je mi jasné, že nejčastějším dotazem po mém příjezdu na okruh budou otázky na loňský závod. A abych byl upřímný, moc se na návrat do paddocku v Abú Zabí netěším,“ přiznal Alonso na stránkách Ferrari.

Trofej z emirátů zatím chybí

Světový šampión z let 2005 a 2006 je nicméně přesvědčen, že nepříjemné vzpomínky hodí rychle za hlavu. „Špatný pocit zmizí a přenechá prostor současnosti. Jasným cílem pro tento víkend je maximálně uspět a odnést si maximum pro příští rok. Abú Zabí 2010 byla významná kapitola mé kariéry a je třeba si uvědomit, že ten pokažený den jen posílil můj vztah s Ferrari,“ uvedl.

O druhém titulu Sebastiana Vettela je již dávno rozhodnuto, Alonso je ale stále v boji o pozici vicemistra, na druhého Jensona Buttona z McLarenu ztrácí dva závody před koncem šampionátu v průběžném pořadí třináct bodů. Rád by ještě prožil opojný pocit vítězství, sám ale přiznává, že realistickým cílem je umístění na pódiu.

„Celý tým dělá všechno pro to, aby mně pomohl ke druhé příčce v MS. Všichni ale víme, že je v našich silách spíš atakovat první trojku a stupně vítězů jsou proto hlavním cílem. Tím spíš, že Abú Zabí je jedinou Velkou cenou, z níž zatím nemám doma žádnou trofej...,“  poznamenal pilot Ferrari.

Italský tým letos zůstal mimo boje o titul, podle Alonsa, který stáji vybojoval dosavadní jediné vítězství ve Velké ceně Velké Británie v Silverstonu, ale není šampionát pro Maranello pohromou. "Katastrofa to není, i když... Pokud jezdíte pro Ferrari, tak jsou očekávání pokaždé vysoká. V příští sezóně musíme jít nahoru a bojovat od prvního závodu mezi nejlepšími," dodal Alonso.

Reklama

Související témata: