Hlavní obsah

Po deseti letech další Čech ve formuli 1. Charouz pojede trénink v Brazílii

Vánoce přišly o měsíc dřív. Alespoň pro Jana Charouze. A co že to dostal čtyřiadvacetiletý automobilový závodník předčasně pod stromeček? Superlicenci opravňující ke startu ve formuli 1 a zajištěné místo v prvním pátečním tréninku na Velkou cenu Brazílie, jíž o víkendu vyvrcholí letošní mistrovství světa vozů formule 1. Po deseti letech se tak v programu elitní disciplíny představí český závodník.

Foto: BPA

Jan Charouz v kokpitu monopostu HRT při testech v Abú Zabí.

Článek

Charouz minulý týden splnil jednu z podmínek pro vydání superlicence a v Abú Zabí úspěšně absolvoval v barvách stájí HRT a Renault testy nováčků. Posléze prošel i důkladnou lékařskou prohlídkou a ve čtvrtek se doslechl příjemnou zprávu: superlicence byla udělena. Navíc dostal od vedení stáje Hispania Racing potvrzení místa v úvodním volném tréninku na Velkou cenou Brazílie, v němž nahradí stálého jezdce Vitantonia Liuzziho.

„Je to skvělý pocit. Superlicence mi umožní účast ve volném tréninku v Brazílii, ale třeba také možné starty v závodech nadcházející sezóny. V Brazílii nechci udělat ostudu, ale je mi jasné, že to nebude vůbec jednoduché. Na okruhu Interlagos jsem nikdy nezávodil. Znám jej pouze ze simulátoru, kde se mi moc líbil. Doufám, že moje ztráta na zkušenějšího týmového kolegu nebude příliš veliká,“ mudroval před premiérou mezi elitou Charouz.

Rezervní jezdec stáje Renault bude přesně po deseti letech druhým českým závodníkem, který usedne do kokpitu vozu formule 1 v rámci závodního víkendu. V září 2001 se splnil sen Tomáši Engemu, který dokonce v barvách stáje Prost odjel v závěru sezóny tři závody. „Jsem samozřejmě moc rád, že Honza dostal superlicenci. Bylo to o hodně složitější, než jsme si původně mysleli, ale je to tak asi správně. Jedná se přece o formuli 1. Byl to opravdu velký rozdíl, než když ji dostal před deseti lety Tomáš,“ komentoval velký okamžik závodníkův otec Antonín Charouz.

První volný trénink na Velkou cenu Brazílie startuje na okruhu v Interlagosu na předměstí Sao Paula v pátek ve 13. hodin. Přímý přenos vysílá stanice Nova sport.

Reklama

Související témata: