Hlavní obsah

Nepřemožitelný býk Vettel nesnáší myši

PRAHA

Dětská tvářička, rozpustilý úsměv. Přestože je celebritou nejen sportovního světa, snaží se dvojnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel zachovat vlastní identitu. Však také bez rozpaků vypráví o dětství a životě, než se stal králem nejuznávanější motoristické disciplíny.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Němec Sebastian Vettel ze stáje Red Bull. Jasná jednička současné formule 1.

Článek

Jako malý kluk měl úplně jiný sen než dominovat závodním monopostům. „Obdivoval jsem tři Michaely. Jordana, Schumachera a Jacksona. A chtěl jsem zpívat přesně jako Jackson. Zjištění, že nemám nadání a potřebný hlas, bylo velmi bolestivé,“ vzpomínal na dětská léta pilot monopostu Red Bull.

V rozhovoru pro server formula1onlive. com přiznává, že v době docházky do základní školy měl daleko k vytříbenému chování. „Když mi bylo čtrnáct, obarvil jsem si hlavu. Šel jsem do obchodu a koupil si černou barvu na vlasy. Šlo o naprosto šílený experiment. Bože, vážně jsem vypadal strašně,“ přiznal se smíchem.

Trapasy ve škole

„Jednou jsem se zase ve třídě při vyučování schoval do skříně. Ale učitel mě po půlhodině našel, musel jsem vylézt a vypadal jsem jako úplný idiot. Šlo o strašně trapnou chvíli, možná nejtrapnější v životě,“ přemítal Vettel. Jindy s kamarády pokazil oslavu prodejce automobilů. „S přáteli jsme našli několik barev ve spreji. No a postříkali jsme všechna auta. Bylo mi devět. Dostal jsem tehdy pořádných pár facek,“ líčil Vettel.

SEBASTIAN VETTEL
Narozen 3. července 1987 v německém Heppenheimu. Má starší sestry Melanii a Stefanii a bratra Fabiana. Je nejmladším závodníkem, který kdy zasáhl do závodů formule 1 (19 let a 53 dnů při GP Turecka 2006 v týmu BMW Sauber), nejmladším bodujícím jezdcem v F1, nejmladším vítězem kvalifikace, nejmladším vítězem závodu a nejmladším mistrem světa (23 let a 134 dní). Vyhrál 21 závodů ze 78, 35x byl na stupních vítězů. Je mistrem světa sezón 2010 a 2011, přesto nemá manažera. „Věřím jen sám sobě,“ tvrdí.

Dnes je nejen sportovní celebritou, ale i vyhledávanou tváří reklamních kampaní, a tak nemusí řešit finance při žádném nákupu. Když náhodou v obchodě sáhne pro nesprávnou věc, nelamentuje. Ale nebylo to tak vždy. „Na gymnáziu jsem byl strašně zamilovaný. Měli jsme ve škole automat na žvýkačky. Ale obsahoval i jiný sortiment. Koupil jsem pět různých druhů žvýkaček, než jsem z přístroje vytáhl prstýnek pro moji milou. Jenže jsem stejně nikdy nenašel odvahu jí ho dát. Šlo jednoznačně o můj nejhorší nákup v životě,“ šklebil se Vettel, když se přehraboval ve vzpomínkách.

Zatímco přítelkyni nezměnil od střední školy, v jídle je šampión formule 1 vybíravý. „Mým maximem jsou těstoviny s rajskou omáčkou,“ řehtal se při výčtu kulinářských dovedností. „Ale miluju pochutiny od mámy. Kdybych se musel obejít bez jejího kuchařského umění, umřel bych,“ prohlásil s nadsázkou.

„A také mám rád sladké. Naštěstí s tím nemám problémy,“ vyprávěl a tvrdil, že ani k nejlahodnějšímu dezertu nepije kávu. „Jsem na ni moc mladý. Ne snad na kávu, ale abych pochopil, jak má být správně připravena. Většinou si vystačím jen s vodou nebo energetickým drinkem.“

Ideální volno? Bohatá snídaně, klid a sport

Miluje dny, kdy má volno a nikam nemusí. „Jak vypadá ideální neděle, když nejsem na závodech? Spát podle chuti, pak si dát velkou snídani, a když je slunce, vyrazit na čerstvý vzduch za sportem. Třeba na badminton. Hlavní je, abych měl klid,“ prozradil Vettel.

Ze srdce nesnáší nikotin. „Kuřácké prostory na letištích a zakouřené kluby jsou fakt nad moje síly,“ ušklíbl se šampión. „Stejně tak nesnáším vrzající boty, dopravní zácpy a špatné jídlo,“ doplnil. A bez vytáček přiznal, že ho neděsí vidina prohry či ztráta mistrovského titulu v příští sezóně, ale miniaturní hraboši.

„Myši mi nahánějí vážně strach. Nemám je rád. Nemůžu je ani vidět,“ ošíval se při slovech o hlodavcích Vettel, který je vášnivým milovníkem filmů, zato četbě nikterak neholduje.

„Nedokážu vám odpovědět, kterou knihu jsem prošel až na poslední stránku.

Já moc nečtu. Vystačím si s filmy,“ řekl upřímně a přiznal, že jeden italský snímek ho dokáže rozplakat. „Film Život je krásný je skutečně výjimečný.“

Ježíšek předurčil kariéru šampióna
Vánoce 1990. Malý klučina v Heppenheimu našel pod stromečkem motokáru Bambini o obsahu šedesáti kubických centimetrů. Pro Sebastiana Vettela osudový dárek! O jednadvacet let později je dvojnásobným mistrem světa formule 1 v monopostu Red Bull, přestože letos oslavil teprve čtyřiadvacáté narozeniny. „Nikdo mě k závodění nenutil,“ vzpomíná německý šampión. „Pocházím z obyčejné rodiny. Otec je tesař. Byl velmi dobrý při závodech do vrchu. Jezdili jsme na ně společně celá rodina. Starší sestra mě často držela na klíně,“ vypráví Vettel. Narodil se v roce 1987. Symbolicky ve stejném roce se začal prodávat energetický nápoj, jehož majitel nyní zastřešuje tým formule 1, v jehož barvách získal Vettel oba tituly.
Borec, který v neděli uzavře druhou mistrovskou sezónu, propadl vůni benzínu už jako špunt. V motokárách začal získávat první úspěchy. „Užiju si v nich i dnes, když mám trochu volného času,“ tvrdí Vettel, jehož si už v roce 1999 vybral Red Bull do juniorského závodního programu.
Fotbal mezi fanoušky
Mladíček ukazoval výjimečné schopnosti všude, kam přijel. A platí to dodnes. K závodní dráze je přilepený jako klíště. Jakmile usedne do monopostu, je nepolapitelný. I přes všechny úspěchy si milovník horských kol a fotbalu nehraje na hvězdu.
„Když se jdu podívat v bundeslize na Eintracht Frankfurt, vždycky anonymně mezi fanoušky. Nikdy jsem nebyl ve firemním boxu. Když chcete zažít skutečnou atmosféru, je třeba být v davu. S lidmi, kteří zpívají a křičí. A v poločase jít do fronty pro pití mezi ostatní,“ dává návod Vettel i s receptem na utajení. „Vezmu si čepici a vrazím si ji hodně do čela. Navíc většinou chodím až po sezóně formule 1, takže každý je zachumlaný, aby se chránil proti zimě. Takže když jsem byl naposledy, poznalo mě jen pár lidí.“
Nijak netají, že pozornost nevyhledává. Média tvrdí, že jeho přítelkyně Hanna je jedna velká hádanka. „Nechci odkrývat soukromí,“ tvrdí Vettel. Rodina je pro něj nadevše. „Manažeři chodí a říkají, jaký jste báječný. Ale já chci znát skutečnou pravdu. A rodina je ke mně upřímná za každých okolností.“
I přes nízký věk pobral nespočet rekordů světa formule 1. Už od začátku má v mistrovství světa pro mimořádný talent přezdívku Baby Schumi po slavnějším krajanovi. „Nemám to ale rád,“ říká Vettel. Nejde o žádnou nadutost. „Michael Schumacher je nejlepší sportovec všech dob. Zeptejte se mě za patnáct let, jestli jsem stejně dobrý,“ směje se. „Ale našemu srovnání rozumím.“ V sezóně, kdy vybojoval první titul mistra světa, se na dráze potkal právě se Schumacherem, jenž se vrátil do šampionátu v monopostu týmu Mercedes. „Druhým jezdcem byl můj další krajan Nico Rosberg, takže všechna pozornost byla dlouho upřena na ně a já zůstal stranou, což mi vyhovovalo,“ culí se Vettel.
Miluje britský humor
Podle znalců prostředí ze srovnání se slavnějším krajanem vychází lépe. Je otevřenější. A také vtipnější. „Kolik poskytl Coulthard rozhovorů během kariéry ve formuli 1? Netuším, ale počítám, že třikrát víc než měl ženských. Takže těch rozhovorů mohlo být přibližně třicet tisíc,“ žertuje Vettel na adresu vyhlášeného skotského lamače srdcí, jehož v monopostu Red Bull vystřídal. Není tajemstvím, že britská kultura přirostla Vettelovi k srdci. „Jen by v Anglii nemuselo neustále pršet. A také kruhových objezdů mají zbytečně moc,“ culí se Vettel, který miluje seriály Monty Python a Little Britain nebo hudební skupinu Beatles. „S jejími členy bych si rád zašel na večeři. Ale jsou na živu už jen dva,“ krčí rameny.
Kdyby se neprosadil ve formuli 1, studoval by strojírenství. „Chtěl bych totiž získat nějakou pozici v motoristickém sportu, který miluju,“ vysvětluje. Diplom už potřebovat nebude. Se dvěma tituly světového šampióna se o budoucnost bát nemusí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články