Hlavní obsah

Red Bull a Ferrari vystoupily z asociace týmů formule 1

ŘÍM

Nejlepší stáj uplynulé sezóny Red Bull a třetí tým pořadí Ferrari se rozhodly vystoupit z asociace týmů formule 1 (FOTA). Důvodem jejich kroku jsou podle serveru Autosport.com spory týmů při vyjednávání o dohodě o snížení nákladů (RRA).

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ferrari se spolu s Red Bullem rozhodlo vystoupit z asociace týmů formule 1.

Článek

Podle předpisů organizace je třeba ohlásit odchod dva měsíce předem, takže pokud stáje nezmění názor, jejich členství zanikne v únoru. "Dva týmy se vzdaly členství. Zvažujeme další kroky, avšak i tak budeme jménem dalších členů pracovat na tom, abychom naplňovali cíle naší organizace," uvedl pro Autosport mluvčí FOTA.

Nalezení společné řeči nad dohodou RRA bylo podle bohatých stájí včetně Ferrari jedním z klíčových důvodů pro existenci asociace. Šéf italského týmu Stefano Domenicalli už dříve varoval, že v případě neshod je budoucnost FOTA nejistá. "Víme, proč vznikla, ale teď si musíme vyhodnotit, zda je stále potřeba," řekl na adresu organizace před Velkou cenou v Koreji.

Obě stáje budou v řešení sporných otázek pokračovat. "Vystoupení z FOTA můžeme potvrdit, tým nicméně bude dál usilovat o to, abychom společně našli řešení ohledně snižování nákladů v seriálu," uvedla stáj Red Bull ve svém prohlášení.

Podle zdrojů Autosportu se šéfové Red Bullu a Ferrari mají sejít s lídry dalších významných týmů McLarenu a Mercedesu, aby RRA soukromě projednali.

Reklama

Související témata: