Hlavní obsah

Massa před sezónou F1 ví, že bojuje o budoucnost

Pokud chce pilot formule 1 Felipe Massa zůstat ve stáji Ferrari i v nadcházející sezóně, bude muset začít co nejrychleji opět vyhrávat. To se mu od vážné nehody při Velké ceně Maďarska v roce 2009 ještě nepodařilo, vloni byl nejlépe pátý a nyní potřebuje vedení týmu přesvědčit o svých kvalitách. Brazilci totiž vyprší po letošní sezoně stávající smlouva.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Felipe Massa

Článek

"Vím, že první část sezony bude pro mou budoucnost důležitá," prohlásil Massa na týmové lyžařské akci v italských Dolomitech. "Dobré týmy dělají klíčová rozhodnutí dlouho dopředu, takže budu muset jezdit hodně dobře," měla jasno muž, který stál na nejvyšším stupínku naposledy před domácím publikem na konci sezóny 2008, v níž byl v celkovém hodnocení druhý.

U Ferrari dávají Massovi šanci i proto, že druhou polovinu sezóny 2009 vynechal, neboť se zotavoval ze život ohrožujícího zranění, při kterém ho uvolněná pružina z vozu před ním trefila do hlavy a málem ho připravila o levé oko. V posledních dvou sezonách byl Massa v celkovém hodnocení šampionátu vždy šestý.

Uplynulá sezona byla ale pro Massu složitá. Maximem bylo hned šestkrát páté místo, tři závody nedokončil. Rovněž měl několik kolizí s Lewisem Hamiltonem z McLarenu. "Chci zase prožít sezonu, v níž budu závodit a neřešit nehody a nepříjemné příhody na trati," uvedl Massa. "Chci odstartovat, vidět cíl a získávat hodně bodů," řekl.

I proto prý na sobě tvrdě pracuje a těší se na představení nového vozu pro letošní sezonu, které je naplánováno na 3. února. "Pracujeme na novém autě několik měsíců a jsem přesvědčený, až pojede po trati, budou na něj jen pozitivní ohlasy," je přesvědčen Massa. "A já si myslím, že to auto mi opět pomůže vyhrávat," dodal.

Tým angažoval rovněž specialistu na pneumatiky Hirohide Hamašimu, který má Massovi pomoci adaptovat se lépe na tvrdé gumy, na nichž se mu loni moc nedařilo. "Hamašima je skvělý inženýr a o pneumatikách ví úplně všechno, takže to je pro mě i náš tým velmi pozitivní, protože nejezdím moc agresivně a je pro mě hodně těžké pneumatiky zahřát, obzvlášť v prvním kole," vysvětlil Massa.

Reklama

Související témata: