Hlavní obsah

Dědek Barrichello ještě do papučí nechce. Láká ho rekordní dvacítka

PRAHA

Na jeho místo u Williamsu si brousí zuby hned několik mladých vlčáků v čele s Brunem Sennou. Rubens Barrichello se ale ani na prahu čtyřicítky nechce s formulí 1 rozloučit a stále doufá, že dostane šanci usednout za volant i v nadcházející sezóně. Už teď je rekordmanem v počtu „odsloužených“ let, a pokud by dostal místo i letos, zaokrouhlil by svou bilanci v prestižní disciplíně na plných dvacet sezón.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Brazilský pilot formule 1 Rubens Barrichello

Článek

Barrichello poprvé usedl do formule 1 v roce 1993 a je nejen nejdéle jezdícím závodníkem, ale nasbíral také rekordní počet Grand Prix (326) a startů (322). A není divu, že jej kulatá dvacítka přitahuje jako svíčka můru. Proto se nehodlá vzdát a pustil se do boje s mladíky.

„Bojuji o to místo. Myslím, že šanci mají ještě dva další jezdci. Jsem ale dobrý kandidát a myslím, že bych ještě mohl dostat šanci. Tým se musí vypořádat s řadou novinek a mou výhodou je, že přináším zdarma obrovské zkušenosti. Kde najdete někoho s takovými zkušenostmi a vůlí makat pořád naplno? To se nedá koupit,“ argumentuje brazilský jezdec.

Svou snahu o udržení místa nicméně nebere fatalisticky, snaží se myslet pozitivně. „Nechávám věci jít svou cestou. Neztrácím ale víru. I když - upřímně řečeno – všechno trvá déle, než bych si představoval,“ poznamenal s úsměvem vítěz jedenácti Velkých cen.

Sám přitom neví, co jej žene dál. Do světového šampionátu poprvé zasáhl jako dvacetiletý a nad závodní dlouhověkostí nikdy mnoho nepřemýšlel. „Nevím, co to se mnou je. Když mi bylo dvacet, tak jsem si říkal: ‚Třicítka a dost‘. Teď mi táhne na čtyřicet (23. května) a pořád jsem připraven pokračovat. Což je asi ta nejlepší věc, která se mi mohla přihodit. A proto věřím, že budu jezdit i v letošním roce,“ dodal Barrichello.

Rubens Goncalves Barrichello
Narozen: 23. května 1972 v Sao Paulu v Brazílii. Výška: 172 cm, váha: 77 kg.
Kariéra ve formuli 1: 1993-1996 Jordan, 1997-1999 Stewart, 2000-2005 Ferrari, 2006-2008 Honda, 2009 Brawn, 2010-? Williams.
Bilance: 326 Grand Prix - 322 startů – 14 pole position - 11 vítězství – 68 umístění na stupních vítězů – celkem 658 bodů.

Reklama

Související témata: