Hlavní obsah

Kubica se dává dohromady. Brzy chce na simulátor, v létě má testovat s Ferrari

Fámy a spekulace ohledně možného příchodu Roberta Kubici do stáje Ferrari nekončí. Naopak. Podle tvrzení italského motoristického webu Omnicorse totiž bude hrát Scuderia významnou roli při návratu zraněného polského pilota, který přišel o angažmá v bývalém Renaultu (dnes Lotus). Ba co víc: údajně je v Maranellu podepsaná smlouva o smlouvě budoucí na angažmá v roce 2013.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Polský závodník Robert Kubica

Článek

Kubicu vyřadila z elitního seriálu vážná havárie při regionální rallye v Itálii, při níž polský jezdec málem přišel o pravou ruku. Rodák z Krakova po řadě operací absolvoval dlouhou a intenzivní rehabilitaci, na podzim ale bylo jasné, že start letošního MS vozů formule 1 nestihne. Renault proto angažoval Kimiho Räikkönena a Kubicovu smůlu ještě podtrhla další nehoda ze začátku ledna, kdy uklouzl na ledu, zlomil si holenní kost a ocitl se znovu na operačním sále.

Podle italského webu se ale dává rychle dohromady a byl již schopen posadit se za volant renaultu s automatickou převodovkou. V centru pozornosti je především Kubicova pravá ruka, kterou italští specialisté doslova znovu složili dohromady. Vítěz jedné Velké ceny prý již nemá potíže při ohýbání paže, problémy mu ale stále dělá rotace.

Kubica každopádně věří, že i přetrvávající potíže brzy odstraní. Denně absolvuje pětihodinovou fyzioterapii a brzy by chtěl absolvovat jízdu na simulátoru formule 1. Pokud se neobjeví problémy, měl by mít otevřenou cestu na trať. A také do Ferrari.

V Maranellu totiž údajně podepsal smlouvu o smlouvě budoucí na rok 2013 a při naplnění plánu by měl v červnu usednout do kokpitu Ferrari F10 s novým šestiválcem o objemu 1,6 litru a turbodmychadlem, který by měl pohánět formule 1 od roku 2014. Na vůz se nebude vztahovat zákaz testování a Kubica bude moci v klidu sbírat kilometry. A bez tlaku se také bude moci připravit na velký návrat, který by se měl navíc odehrát v barvách nejúspěšnější stáje.

Reklama

Související témata: