Hlavní obsah

Hamilton nehodlá poslouchat drby, o budoucnosti chce mít jasno brzy

WOKING/PRAHA

Hned zkraje nového ročníku MS vozů formule 1 chce mít jasno o tom příštím. Lewis Hamilton vstupuje do poslední sezóny pod smlouvou ve svém „domovském“ McLarenu a rád by měl co nejdříve vyřešeno, kterým směrem se budou ubírat jeho kroky v elitním seriálu v dalších letech. Chce se tak záměrně vyhnout pozdějším spekulacím, které by mohly narušit jeho koncentraci v rozhodujících fázích šampionátu.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton

Článek

„Teď se plně soustředím na finální fázi přípravy na novou sezónu. Ale po pár závodech bych chtěl mít jasno,“ potvrdil mistr světa z roku 2008. „To mi umožní koncentrovat se na boj ve formuli 1 a nebudu muset čelit vašim neustálým dotazům, jak to se mnou vypadá,“ vyprávěl v dobrém rozmaru novinářům po středeční premiéře nového mcLarenu.

Hamilton je členem slavné stáje již od svých třinácti let. Tehdy se jeho závodnického vývoje ujal sám Ron Dennis, jenž McLaren vedl od roku 1980 a dovedl k titulům Nikyho Laudu, Alaina Prosta, Ayrtona Sennu, Miku Häkkinena a rok před tím, než z role týmového bosse vystoupil, i prvního jezdce formule 1 tmavé pleti.

Obecně se očekává, že i další Hamiltonova kariéra bude spojena s McLarenem, během uplynulé sezóny se ale vynořily spekulace o jeho možném odchodu do stáje Ferrari či týmu Red Bull, s jehož šéfem Christianem Hornerem měl při Velké ceně Kanady dokonce tajnou schůzku. Pravděpodobnost rozchodu s jeho mateřskou stájí je prý ale velmi malá.

Frustrující sezónu vymazal z paměti

Během pauzy Hamilton nabíral nové síly nejen po spoustě kilometrů v kokpitu. Minulý rok byl totiž pro sedmadvacetiletého závodníka poněkud frustrující: v konečném pořadí šampionátu obsadil až páté místo, ve společném partu s týmovým kolegou Jensonem Buttonem musel vzít zavděk druhými houslemi a v médiích bylo jeho jméno skloňováno spíš kvůli kontroverzním manévrům a kolizím, než kvůli výsledkům.

Psychohygiena zafungovala a Hamilton do nového roku vstupuje plný optimismu. „Každý závod chci vyhrát, je to v mých silách. Pokud se naplní všechna očekávání od nového vozu, tak nevidím důvod, proč by to tak nemohlo být. Největším nepřítelem je vaše hlava. Aktuálně se v tomto ohledu cítím mnohem silnější než na konci loňské sezóny, ba co víc, ještě silnější než na jejím začátku!“ hýří sebevědomím.

Reklama

Související témata: