Hlavní obsah

Podivné formule 1 se zlomenými nosy. Týmy si za to mohou samy, tvrdí FIA

PRAHA

Nelíbí se vám zlomené nosy letošních monopostů formule 1? Nejste sami, nelibost nad neestetickým krokem dává najevo spousta fanoušků. Zlobí se přitom především na motoristickou vrchnost a nově nastavená pravidla, jenže FIA má jasno. Týmy si za to podle ní mohou samy, pravidla se totiž změnila po jejich stížnostech, původně měla být jiná.

Foto: Reuters

Jen McLaren nemusel na monopost přidělat schod...

Článek
Fotogalerie

Konstruktéři se dušují, že nebýt pravidel, nic takového by na vozy nedali. Nicméně technický delegát FIA Charlie Whiting to zpochybnil a v německém magazínu Auto Motor und Sport vysvětloval, že FIA původně chtěla snížit celou přední část vozu včetně kokpitu, čímž by se vyhnula schodům na čumáku.

„Jenže někteří inženýři si pak začali stěžovat, že budou muset stavět úplně nová auta a budou mít problémy se zakomponováním zavěšení kol,“ uvedl, „jako by nestavěli každý rok nové šasi. Proto jsme omezení výšky nakonec nastavili jen na nos a ne na celé šasi.“

Cílem změny v pravidlech bylo snížení pravděpodobnosti zranění jezdců, kdyby do jejich monopostu z boku narazil nosem jiný vůz. A tak se jedna formule za druhou představuje se zlomeným nosem. S výjimkou McLarenu, který ke sníženému čumáku nesáhl. Britové už měli nos umístěn níže než soupeři a bez problémů ho ještě o něco snížili, aby vyhověli pravidlům a zároveň vůz nezohyzdili.

Šéfové stájí jsou přesvědčeni, že si fanoušci na nový a mnohem ošklivější vzhled vozů zvyknou. Ostatně formule prošly za dobu své existence dynamickým vývojem a jejich příznivci už museli překousnout celou řadu ne vždy populárních úprav.

Reklama

Související témata: