Hlavní obsah

Spokojenost na 20 procent, přiznal po prvních testech s ferrari Alonso

PRAHA

Do startu letošního mistrovství světa vozů formule 1 zbývá takřka přesně měsíc a týmy ve finiši čekají ještě dva ze tří oficiálních testů. Ten první se odehrál minulý týden v Jerezu a tým Ferrari, který by rád po letech čekání opět usedl na mistrovský trůn, opouštěl Španělsko s rozporuplnými pocity. V úvodu testu konkurenci nestíhal, poslední den byl ale díky Fernandu Alonsovi nejrychlejší.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Fernando Alonso přemýšlí v zázemí stáje Ferrari, jak vyzrát ve zbytku sezóny na jezdce McLarenu.

Článek
Fotogalerie

Alonso zajel kolo nejen v nejlepší čas pátečních testů, ale byl dokonce druhý nejrychlejší za celý týden po Romainu Grosjeanovi s lotusem. Což byla pro Ferrari velice příjemná náplast na závěr, protože předtím rudí časy vozů Red Bull, McLaren a Lotus nestíhali.

„Pořád je moc brzy na nějaké závěry. Na voze je proti loňsku spousta změn a stále se snažíme autu porozumět,“ řekl Alonso španělskému deníku AS. „Zatím jsme spokojení s tím, co víme, zhruba na dvacet procent. Už při následujícím testu bychom ale měli mít vůz zmapovaný stoprocentně,“ věří dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006.

Tým z Maranella loni nedokázal čelit kvalifikační hegemonii Red Bullu i proto, že se technikům nedařilo při soubojích s časem na letmé kolo dostat maximum z pneumatik Pirelli. Z toho důvodu italská stáj najala japonského gumárenského specialistu Hirohida Hamašiho a spolupráce s bývalým šéfem Bridgestonu prý nese ovoce.

„Myslím, že jsme byli v Jerezu schopni rovnou od prvního kola využít gumy podle představ, což se nám loni nedařilo,“ poznamenal Alonso v italském deníku Gazzetta dello Sport. Rezervy vidí španělský pilot jinde. „Co musíme ještě zlepšit je aerodynamika a spolehlivost. Odjet za osm hodin 40 kol je přece jen trochu málo. Za týden v Barceloně musíme být schopni zvládnout alespoň sto kol denně,“ poznamenal Alonso, jehož vůz trápily potíže s hydraulikou.

Do tipování o možném rozložení sil se po úvodním testu nikomu příliš nechce a Alonso není výjimkou. „Kde budeme v Melbourne? Vím já? Vždyť se mi nedaří zařadit nás na nějakou pozici tady v Jerezu,“ mávl rukou nad všetečnými dotazy.

Druhý test před startem letošního ročníku MS je naplánován na 21.-24. února do Barcelony, na stejném místě proběhne i závěrečné testování na začátku března (1.-4.). Šampionát začne 18. března Velkou cenou Austrálie.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint