Hlavní obsah

Ferrari opět dominovalo, navzdory nové kvalifikaci

V kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie, úvodní podnik MS vozů formule 1, se muselo startovní pole opět sklonit před rudými monoposty Ferrari. Vládu týmu z Maranella potvrdil nejlepším časem Michael Schumacher, Rubens Barichello skončil hned za ním. Vozy Ferrari se jako jediné dostaly pod hranici jedné minuty a 28 vteřin.

Foto: ČTK

Pilot Ferrari Rubens Barichello během kvalifikace na úvodní podnik letošního MS vozů formule 1 - Velkou cenu Australie.

Článek

Pětinásobný mistr světa a obhájce loňského titulu Schumacher vyhrál už 51. kvalifikaci v kariéře. Z třetího místa v neděli do závodu vyjede Kolumbijec Juan Pablo Montoya s vozem Williams. Vedle něho bude na startovním roštu stát dnes čtvrtý Heinz-Harald Frentzen se Sauberem. Naopak mclarenům se nedařilo - David Coulthard skončil jedenáctý a Kimi Räikkönen po chybě dokonce až patnáctý z 18 vozů, které projely cílem.

"Musíte najít správný kompromis mezi množstvím paliva a nastavením vozu tak, abyste mohli zajet slušně kvalifikaci a byli dobří i v závodě," shrnul taktiku Schumacher, který v Melbourne vyhrál v uplynulých třech letech. "Upřímně si ale myslím, že nikdo nemohl čekat, že kvůli novým pravidlům bude scénář kvalifikace úplně jiný," dodal loňský suverén.

Podle jeho stájového kolegy Barrichella, jenž byl nejrychlejší v pátek, byla kvalifikace velice napínavá. "Všechno je nové, vzrušující. Musíte se přizpůsobit," konstatoval. Spokojen byl i Montoya. "Samozřejmě, že někdy vyhoříte a budete na startu až patnáctý. Ale to je dobře, musíte proto se sebe vydat v jednom okruhu to nejlepší," pochválil novou koncepci.

Jezdci Minardi úmyslně nedokončili

Každý pilot dnes absolvoval pouze jedno měřené kolo. To nedokončily pouze oba vozy Minardi s řidiči Justinem Wilsonem a Josem Verstappenem, kteří zajeli před cílem úmyslně do boxů. V neděli tak sice odstartují z poslední řady, ale svým krokem dali příležitost mechanikům, aby mohli před závodem s auty ještě pracovat.

Podle Schumachera může omezený přístup mechaniků k vozům mezi kvalifikací a závodem způsobit v budoucnu některé problémy, zvláště v souvislosti s počasím. "Podmínky se mohou přes noc změnit ze suchých na mokré, jestli to ale bude dělat problémy, to teprve uvidíme. Nejdřív to musíme vyzkoušet," odmítl německý pilot předpovídat bezpečnostní rizika.

První Velká cena roku začne v neděli ve 4:00 SEČ.

Výsledky - kvalifikace
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:27,173
2. Barrichello (Braz./Ferrari)1:27,418
3. Montoya (Kol./Williams)1:28,101
4. Frentzen (Něm./Sauber)1:28,274
5. Panis (Fr./Toyota)1:28,288
6. Villeneuve (Kan./BAR)1:28,420
7. Heidfeld (Něm./Sauber)1:28,464
8. Button (Brit./BAR)1:28,682
9. R. Schumacher (Něm./Williams)1:28,830
10. Alonso (Šp./Renault)1:28,928

Reklama