Hlavní obsah

Do Libye dojeli nejrychleji Nizozemci

Rodinný klan de Rooyů s kamiony DAF se vrátil po šesté etapě rallye Dakar do vedení. Více jak dvousetkilometrový speciální úsek zajel nejrychleji syn Gerardus a průběžně je druhý, otec Johannes dojel druhý, celkově je však opět v čele. Karel Loprais ztratil na prvního v cíli více než 45 minut a v celkovém pořadí se propadl na šestou pozici.

Foto: ČTK

Motocyklisté se proplétají písečnými dunami.

Článek

Šestinásobný vítěz Rallye Dakar Loprais na tatře klesl na konec skupiny favoritů, kterou tvoří dva vozy DAF, dva kamazy a dvě tatry. Tomáš Tomeček s druhou tatrovkou porazil oba ruské kamazy, zajel třetí čas a na vedoucího Johannese de Rooye ztrácí z celkového čtvrtého místa dvanáct minut.

Zlobilo čerpání paliva...

Zatímco Tomečkova tatra uháněla písečnými dunami bez problémů, Loprais musel zastavit. "Nefungovalo přečerpávání paliva z jedné nádrže do druhé. Zatímco ta, která má přívod k motoru, byla prázdná, z druhé do ní netekla nafta. Když se vůz naklonil na duně, motor přestal fungovat. Provizorní oprava trvala čtyřicet minut a v cíli etapy musel mechanik Sklenovský všechno znovu prohlédnout a opravit. Co bylo příčinou, zatím není jasné. Zdaleka však není nic ztraceno,"zprostředkoval vysvětlení bratr Karla Lopraise Milan.

...i pérování

Zatímco Tomeček poskočil na čtvrtou příčku, Loprais klesl na šestou.Macík s liazem dojel v první dvacítce, ale opět s více než hodinovou ztrátou. Narozdíl od Lopraise řeší problémy s předním pérováním.

Šestou etapu z tuniské Al-Burmy do libyjského Ghadámisu zvládli nejrychleji motocyklista Alfie Cox z JAR a mezi automobilisty Francouz Stéphane Peterhansel, který se tak vrátil do čela průběžné klasifikace před Japonce Hirošiho Masuoku. Mezi jednostopými stroji je na tom nejlépe dnes až pátý Francouz Richard Sainct sedlající stejně jako Cox stroj KTM.

Schlesser rallye opět nedokončí

Čeští motocyklisté skončili až v páté, respektive šesté desítce výsledkové listiny. Josef Macháček byl se čtyřkolkou Yamaha hodnocen na 53. místě s odstupem 37 minut, Oldřich Bražina jedoucí na hondě byl 65. V průběžném pořadí je Macháček 50. a Bražina jen o dvě místa horší.

Šestá etapa se stala konečnou pro jednoho z favoritů kategorie automobilů, Francouze Jeana-Louise Schlessera, který měl blíže nespecifikované mechanické problémy s motorem buggyny vlastní výroby a z rallye odstoupil. Pro vítěze z roku 1999 a 2000 tak jubilejní 25. ročník soutěže skončil stejně neslavně jako před rokem, kdy mu vůz shořel.

Ve středu čeká na startující 691 km dlouhá etapa na libyjském území z Ghadámisu do Ghátu. Na čas se pojede 584 km, opět především na písku.

Reklama