Hlavní obsah

Šebrle je na halovém mistrovství světa zatím druhý

BIRMINGHAM

Roman Šebrle bude na halovém mistrovství světa v Birminghamu útočit na medaili v sedmiboji z druhého místa. Před obhájcem titulu se neohroženě drží Američan Tom Pappas, který si zatím vytvořil tři osobní rekordy a má na kontě už 3700 bodů. Šebrle ztrácí na vedoucího muže 197 bodů, Tomáš Dvořák je šestý s bodovým součtem 3360.

Foto: ČTK/AP

Český obhájce titulu Roman Šebrle (vlevo) obsadil 15. března s časem 7,07 sekundy třetí pozici v běhu na 60 metrů v soutěži sedmibojařů na halovém mistrovství světa v atletice v Birminghamu. Druhý doběhl ruský závodník Lev Lobodin (vpravo).

Článek

Na třetím místě za Šebrlem se drží Rus Lev Lobodin, vedoucí muž letošních světových tabulek, který na světového rekordmana v desetiboji nabral minimální ztrátu čtyř bodů.

"No, zítra to bude hodně zajímavé," prohlásil osmadvacetiletý Šebrle. Neměl přitom na mysli boj o první místo. "To je jasné, pokud Pappas něco výrazně nepokazí. Já musím zabojovat o medaili. Je to otevřené, na dvě medaile jsou čtyři lidi," řekl.

Evropský rekordman Dvořák zatím předvádí mírně lepší výkony než při svém 'kvalifikačním' sedmiboji v Tallinnu. "Ten den skončil lépe než začal," uvedl Dvořák, jehož trápí achillovky a rameno, ve výšce si hnul krkem. "Přijel jsem si zazávodit a porazit alespoň jednoho závodníka. Nool mi to dost usnadnil," glosoval tři koulařské přešlapy estonského olympijského vítěze.

Britští atleti fanoušky nezklamali

Po dvou zlatých medailích dnes získali britští a američtí atleti. Domácí se radovali během několika minut. Nejprve v soutěži trojskokanek Ashia Hansenová dolétla v páté sérii o centimetr za hranici 15 metrů a předvedla čtvrtý výkon halové historie. Za vlastním světovým rekordem zaostala jen o patnáct centimetrů.

Další medaile se rozdávaly za výkony přes 14,70 a rozdělily si je Afričanky - stříbrná Kamerunka Francoise Mbangová Etoneová za kontinentální rekord 14,88 a Senegalka Kéné Ndoyeová byla třetí výkonem 14,72. Vzápětí rozšířil sbírku domácích titulů sprinter Marlon Devonish triumfem na dvoustovce. V šesté dráze dosáhl času 20,62. Vnější část oválu přinesla předtím štěstí i Američance Michelle Collinsové, jež se blýskla nevídaným zlepšením letošního světového maxima o 41 setin na 22,18 sekundy.

Američan si skočil pro osobní rekord

Zámořskou velmoc před ní na jedničku reprezentoval v dramatické soutěži dálkařů Dwight Phillips. Medailisté míchali pořadím až v závěrečné sérii a Američan úplně posledním pokusem soutěže dolétl do vzdálenosti osobního rekordu 829 centimetrů. O jediný centimetr překonal španělského favorita Yaga Lamelu, který o chvíli dříve odpověděl na zlepšení dalšího Američana Miguela Pata na 821 cm. Phillips, který vedl soutěž od druhého pokusu (823), nahradil na trůnu chybějícího Kubánce Ivana Pedrosa, který se od roku 1993 stal pětkrát halovým světovým šampiónem.

Čeští tyčkaři se do finále neprobojovali

Finále tyčkařů bez českých reprezentantů Adama Ptáčka a Štěpána Janáčka ovládli Němci. První muž letošních světových halových tabulek Tim Lobinger získal zlato, když jako jediný překonal laťku ve výšce 580 centimetrů. Úspěch německé školy umocnil druhým místem Michael Stolle za výkon o pět centimetrů horší. Zlato za rekord šampionátu 20,55 metru získala ruská koulařka Irina Koržaněnková, maximum HMS předvedla již v semifinále na 60 m překážek Američanka Gail Deversová (7,80).

Senzací skončila kvalifikace tyčkařek. Zatímco ruská favoritka Světlana Feofanovová svým jediným kvalifikačním skokem přes 435 centimetrů proklouzla do finále, aktuální světová rekordmanka Stacy Dragilaová třikrát ztroskotala na své základní výšce 430 cm. "Co čekáte, že vám k tomu řeknu?" ptala se zdrcená Američanka novinářů. "Byl to špatný den," utrousila za pochodu v mixzóně.

Výškařům Tomáši Janků a Jaroslavu Bábovi stačilo na první pokus skočit 230 centimetrů a mohl by se jeden z nich chlubit bronzovou medailí. Nabídnutou šance nevyužili, skočili shodně 225 centimetrů a obsadili šesté, respektive deváté místo. Vyhrál ve vynikající formě závodící Stefan Holm, který pokořil výšku 235 cm. Druhý skončil Rus Jaroslav Rybakov (233), třetí pozici obsadil Bělorus Gennadij Moroz (230).

Ani dalším Čechům se nedařilo

Před branami finále skončili zbývající čeští účastníci. Výškařka Iva Straková, jež se před dvěma týdny na domácím mistrovství v Bratislavě nominovala výkonem 196 centimetrů, zdolala v nejdůležitějším závodě sezóny o šest centimetrů méně a podělila se o osmé místo ve své skupině B a třinácté celkově. Půlkař Roman Oravec po šťastném postupu z pátečního rozběhu dnes v prvním semifinálovém běhu obsadil páté místo bez šance na postup časem 1:48,73. Do finále postupovali tři běžci, Oravec potřeboval být o 1,43 sekundy rychlejší.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články