Hlavní obsah

Lov Rudých Býků začne letos v Austrálii

Praha

Světový šampionát automobilů formule 1 začne letos opět v Austrálii. V melbournském Albert Parku odstartuje 859. GP už 63. ročník nejprestižnější automobilové sportovní disciplíny. Pojede se ve znamení lovu na stáj Red Bull, tedy Rudé Býky, a krále posledních dvou sezón Němce Sebastiana Vettla.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nebráníme se roli favorita, hlásí Red Bull

Článek
Fotogalerie

„Nebráníme se roli favoritů, stejně jako Sebastian Vettel ví, že soupeři udělají maximum pro to, aby nevyhrál potřetí, ale naším cílem jsou opět oba tituly," zdůraznil šéf týmu Red Bull Racing Christian Horner necelé dva týdny před startem šampionátu.

„Naším největším soupeřem bude opět McLaren a určitě se brzy přidá i Ferrari. Vettela bude, kromě týmového kolegy Marka Webbera, nejvíc prohánět Jenson Button," dodal Horner.

Šest mistrů světa

Na startovním roštu se sejde šest mistrů světa, kteří dohromady získali čtrnácti titulů, plnou polovinu z nich pak dvaačtyřicetiletý Michael Schumacher, který opět zasedne do kokpitu mercedesu. Jeho krajan Vettel se netají touhou jeho rekordy postupně překonat, včetně oněch sedmi titulů. „Je mladý, velmi rychlý a už hodně zkušený. Pokud bych měl hypoteticky vybrat svého nástupce či pokořitele mých rekordů, pak by to mohl být právě Sebastian," připustil Michael Schumacher.

Fernando Alonso se v minulé sezóně ve Ferrari trápil, a pokud by měly trvat déle předsezónní problémy, může být letos ještě hůř. „Na mé dva tituly padá prach, a já ho chci rázně sfouknout," nechal se slyšet španělský matador. Pouze on bude podle některých odborníků schopen narušit hegemonii jezdců Red Bullu a McLarenu.

Zatímco od exšampiónů Jensona Buttona a Lewise Hamiltona se očekává, že se svými mclareny povedou „lovce" Rudých Býků, otazník vidí nad formou Kimi Räikkönena. Slavní navrátilci do formule 1 to neměli nikdy jednoduché, byť třeba Niki Lauda znovu přišel, viděl a zvítězil. Létající Fin bude mít k dispozici nevyzpytatelný Lotus, bývalý Renault.

Marussia a dva zelenáči

Stáj s libozvučným jménem Marussia kvůli nesplněnému crash testu přišla o důležité testování. Nejen kvůli tomu je považována za největšího outsidera. Velmi bojovně se naopak tváří Caterham se zkušenými jezdci Heikki Kovalainenem a Vitalijem Petrovem.

Zatímco první čtyři týmy loňské sezóny jezdecké složení neměnily, Lotus obměnil oba piloty. Úplnými zelenáči bez jediného startu jsou Francouzi Jean-Éric Vergne u Torro Roso a Charles Pic za volantem Marussii.

Naopak formuli 1 opustila legenda a rekordman v počtu startů Rubens Barrichello, který poprvé startoval v GP Jihoafrické republiky v roce 1993. Tehdy byly oběma nováčkům tři roky...

Reklama

Související témata: