Hlavní obsah

Vettel: Na stupních vítězů jsem jako v rauši

Karel FeltPrávo

Jedni ho milují, druzí nenávidí, protože pořád vyhrává. Sebastian Vettel však touží po jediném, stále vítězit. Tvrdí to v několika rozhovorech, které s ním před startem nové sezóny v zahraničí vyšly a z nichž vznikl ten, který přinášíme…

Foto: Toru Hanai, Reuters

Sebastian Vettel si stupně vítězů užívá.

Článek

Po dvou titulech mistra světa jste favoritem. Berete tuto roli?

Pochopitelně. Je to logické. Chci vyhrát i potřetí.

Nesvazuje vás ta velká zodpovědnost?

Kdepak, je to výzva a na tlak už jsem si dávno zvykl.

Jste nejmladší dvojnásobný mistr světa. Máte stále dost motivace?

Ta mi nikdy nechyběla, jsem vítězný typ. Chci být stále, všude a za všech okolností první. Pořád chci překonávat nějaké rekordy a extrémní hranice. Když se mi něco nedaří, štve mě to. Někomu se tím svým přístupem a snahou mohu zdát až směšný, ale je to tak. Prostě chci být stále nejlepší, mít kolem sebe všechno v pořádku a správně fungující. Ale vím, že musím vždycky začít u sebe, pak chtít totéž po ostatních a na konci přijde úspěch.

Vy jste snad vítězením doslova posedlý...

Ano, to jsem! Ten pocit na stupních vítězů je velice emotivní, nepřekonatelný, nenahraditelný. Jsem jako v rauši. Když po třech dnech tvrdé práce přijde vítězství, to, co prožívám, se nedá s ničím srovnat. Je to nepopsatelně opojný pocit štěstí, který ale chci zažívat neustále, nemohu se ho nabažit.

Nemáte strach, že to opojení z vítězství může najednou skončit?

Strach nemám. Ale uvědomuji si, že ve čtyřiadvaceti letech prožívám něco neuvěřitelného, jsem velmi šťastný. Vím, že to nebude trvat věčně. Věřím však, že to přijde až za dlouho, takže o takových věcech ještě nijak zvlášť nepřemýšlím.

O čem nejvíc přemýšlíte?

O tom, co všechno chci ještě dosáhnout a jak těžké to bude a co udělat, abych toho dosáhl. Jsem ale mladý a věřím, že ten nejkrásnější den v mém životě teprve přijde.

Mnohými odborníky jste považován za nejdokonalejšího jezdce. Děláte také chyby?

No samozřejmě! A je jich dost! Musím se pořád učit. Snažím se vyvarovat těch, které už jsem udělal, a poučit se z nich. Ale ten proces je nekonečný. Vyhrává nejen ten, kdo má nejrychlejší auto, ale především ten, kdo udělá nejméně chyb.

Troufnete si odhadnout, kdo mohou být letos vaši největší soupeři?

Myslím, že McLaren vypadá velmi dobře, hodně zapracovali u Mercedesu a Lotusu. Nevím, co si mám opravdu myslet o Ferrari. Ale na prognózy je příliš brzy. Každý rok kolují spousty zaručených zpráv, kdo jak na tom je, a samotné týmy mnohdy vypouštějí bubliny, aby postrašily nebo naopak ukolébaly konkurenci. Až v pátek v Melbourne uvidíte, kdo co má k dispozici, a kvalifikace naznačí, kdo si jak stojí.

Jak na tom jste vy a Red Bull?

Věřím, že dobře, i když na začátku je pořád co vylepšovat, to ostatně celou sezónu. Naše auto se chová dobře a doufám, že to bude stačit. Když bodujete na začátku sezóny, získáte klid a znervózníte soupeře. Je lepší situaci kontrolovat než něco dohánět.

Sezóna bude velice dlouhá, jak jste na ni vy sám fyzicky i psychicky připravený?

Myslím si, že velice dobře. Fyzicky se cítím skvěle, mám natrénováno, nabral jsem přes zimní přestávku dost sil. A psychicky na tom jsem také dobře. Po namáhavé sezóně a před tou novou je třeba dobít baterky a pro mne jsou nejideálnějším časem Vánoce. Jsem mezi svými nejbližšími, je mi báječně a baterky dobiji na celý příští rok.

Není těch dvacet závodů v nadcházející sezóně až moc?

To není otázka pro mne. Ano, sezóna bude dlouhá a namáhavá. Přestávky jsou krátké, ale jsem připraven ji zvládnout. O tom, kolik se pojede závodů, rozhodují jiní. Já to neovlivním.

Jak a kde si nejlépe odpočinete mezi závody?

Kromě závodů mám ještě spoustu dalších povinností, takže volna je opravdu málo. Maximálně se ho snažím využít s tím, s kým je mi nejlépe, a tam, kde se cítím nejlépe.

Vypadáte stále maximálně soustředěný. Dokážete se i v průběhu závodního víkendu zasmát?

Nejsem suchar, takže určitě, ale že bych se smál, kdykoliv se na mne dívají televizní kamery nebo na mne míří fotoaparáty, to určitě ne. Je to totiž v okamžicích, kdy jsem maximálně koncentrovaný, a to jde veškerá legrace stranou.

Změnil se nějak váš vztah s týmovým kolegou Markem Webberem?

Jsme týmoví kolegové, ale také soupeři. Náš vztah je ryze profesionální, společnou dovolenou neplánujeme.

Reklama

Související témata: