Hlavní obsah

S amuletem od papeže se Kubica nevzdává snu o návratu

Praha

Dvanáct měsíců uplynulo od nehody, při níž polský pilot formule 1 Robert Kubica málem přišel o pravou ruku. Tehdejší jezdec stáje Renault havaroval při Rallye Ronde di Andora. Přestože absolvoval sérii operací, ani zdaleka není připraven k návratu do kokpitu v seriálu mistrovství světa, které startuje v Austrálii.

Foto: www.motorsport-kopecky.cz

Jan Kopecký (vpravo) a Robert Kubica

Článek

„Je blízko normálnímu životu, nikoli závodnímu. Pracuje na obnovení síly v pravé ruce. Nejprve v červnu nebo červenci se rozhodne, zda je připraven alespoň pro testování," citoval server F1sports s odkazem na BBC přítele polského závodníka.

V průběhu minulého roku se mnohokrát spekulovalo o jeho návratu do šampionátu, ale sedmadvacetiletý rodák z Krakova absolvovat celkem pět operací pravé paže, aby vůbec obnovil hybnost předloktí. Na podzim s lítostí uznal. „Ač jsem trénoval tvrdě, nejsem připraven."

Kubica musel překousnout, že u Renaultu odmítli čekat na jeho zotavení a najali bývalého šampióna Räikkönena. Rozešel se s dlouholetým osobním lékařem Ceccarellim, protože nebyl spokojený s rychlostí rehabilitace. Aaby nebylo komplikací málo, v prosinci uklouzl na ledu v městečku Pietrasanta, kde žije, a zlomil si kůstku v pravém kotníku. Další operace...Povzbuzení pro něj však nachystala stáj Ferrari. „Mapujeme možnosti pro případnou změnu jezdců na konci sezóny. Jednou z alternativ je i Kubica," prohlásil Stefano Domenicali, šéf italské stáje. „Je to skvělý jezdec. Bude záležet na délce jeho zotavení," doplnil. „Je pro mě nejlepším pilotem současnosti a nepochybně jím bude i v okamžiku, až se vrátí do monopostu," podpořil na dálku bývalého soupeře Fernando Alonso, jednička Ferrari a dvojnásobný mistr světa.

V příštím roce by měl Kubica nahradit Massu

Polský pilot by měl zaujmout pozici Brazilce Massy, který po nehodě v červenci 2009 zatím nedokázal zcela naplnit očekávání italského týmu. Kubica by se měl podle vlastního plánu vrátit do monopostu v červnu, což by přesně nahrávalo scénáři výměny v příštím roce. S ohledem na zákaz testování by však mohl používat jen vůz starý dva roky, což by jej značně limitovalo. I proto zůstává ve hře nasazení do pátečních tréninků v rámci jednotlivých Grand prix.

Přibližně tři měsíce má tedy Kubica na to, aby se dostal do optimální psychické pohody a vyladil fungování nervů v pravé ruce. V opačném případě zřejmě zůstane jeho posledním závodem nešťastná rallye. „Pokud nebudu ve stoprocentní formě, z motorsportu odejdu," citovala italská média bývalého pilota BMW a Renaultu, jehož maximem je triumf v Kanadě 2008.

Borec, jemuž požehnal i papež, se však nevzdává. Však si také vyžádal amulet s kapkou krve Jana Pavla II. a kousek jeho oblečení. Mají mu pomoci k návratu. Nechce, aby rok stará a původně bezvýznamná kratochvíle pro zkrácení dlouhé chvíle byla tečkou za slibně se rozvíjející kariérou.

Reklama