Hlavní obsah

McLaren vévodí i v Malajsii! Hamilton vyhrál kvalifikaci před Buttonem, dařilo se i Schumacherovi

Stejné obsazení na prvních dvou místech jako před týdnem v Austrálii bude k vidění na startu nedělní Velké ceny Malajsie vozů formule 1. Sobotní kvalifikaci totiž na okruhu v Sepangu znovu opanoval McLaren, když pole-position si vyjel Brit Lewis Hamilton a hned za ním vyrazí do závodu jeho krajan a týmový kolega Jenson Button. Překvapením je i třetí místo Michaela Schumachera a až šestá pozice pro úřadujícího mistra světa Sebastiana Vettela z Red Bullu. Znovu se nedařilo stáji Ferrari.

Foto: Samsul Said, Reuters

Lewis Hamilton po vyhrané kvalifikaci v Malajsii.

Článek

Na rozdíl od Austrálie, kde se po první části poroučel Räikkönen, nepřinesla Malajsie v úvodu kvalifikace žádné překvapení. Ohroženi sice byli v různých chvílích Massa a Webber, ale oba se bez větších problémů dokázali posunout nahoru, Webber dokonce na první místo.

S jezdci novějších týmů nestačil na postup Jean-Eric Vergne. Další rozdíl ve srovnání s Melbourne nastal u HRT, oba jeho jezdci se kvalifikovali a v neděli bude startovní pole kompletní.

Massa do závěrečné části neproklouzl

Na začátku druhé části si o pozornost řekl Pastor Maldonado, když byl v 11. zatáčce hodně široký a vyjel do štěrkové únikové zóny. Dokázal se však vyhnout nejhoršímu a na trať se vrátil.

Zbytek prostřední části se obešel bez problémů a pozornost se soustředila na postupující desítku. Do ní se bez větších potíží dostali oba jezdci Lotusu, McLarenu, Mercedesu a Red Bullu, přičemž nejrychlejší ze všech byl Räikkönen. K radosti Ferrari postoupil také Alonso. Z desáté pozice šel dál i Pérez.

Felipe Massa se ve srovnání s Austrálií zlepšil a zajel 12. čas, ale ztráta téměř čtyř desetin na týmového kolegu je stále dost velká. Před ním skončil jako první nepostupují Maldonado, dál nešli ani Senna, di Resta, Ricciardo, Hülkenberg a Kobajaši.

Räikkönen s Kovalainenem přijdou na startu o pět míst

Po prvních pokusech se průběžného vedení ujal Lewis Hamilton. Ale velmi blízko mu byl Michael Schumacher, následovali Button, Rosberg, Räikkönen, Webber, Grosjean a Vettel. Mercedes zvolil strategii jen jednoho rychlého kola, takže se závěrečných pokusů nezúčastnil.

Ostatní se pokusili své časy vylepšit a většinou se jim to podařilo. Hamiltonovi ne, ale stejně jako v Austrálii to na udržení pole position nepotřeboval. Do první řady se k němu ale posunul Button, zatímco na Schumachera a Webbera zbyla druhá řada. Räikkönen se postaví na páté místo před Vettela (jako jediný na tvrdé směsi pneumatik), Grosjeana a Rosberga. Pátá řada patří Alonsovi a Pérezovi.

Na závěr připomeňme, že Kimi Räikkönen a Heikki Kovalainen přijdou na startovním roštu každý o pět míst. Jezdec Lotusu za předčasnou výměnu převodovku a jezdec Caterhamu za předjíždění pod safety carem v Austrálii.

Kvalifikace na GP Malajsie vozů formule 1:
1Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes1:36,219
2Jenson ButtonMcLaren-Mercedes+0,149
3Michael SchumacherMercedes+0,172
4Mark WebberRed Bull+0,242
5Kimi RäikkönenLotus-Renault+0,242
6Sebastian VettelRed Bull+0,415
7Romain GrosjeanLotus-Renault+0,439
8Nico RosbergMercedes+0,445
9Fernando AlonsoFerrari+1,347
10Sergio PerezSauber+1,479

Reklama