Hlavní obsah

Musel Pérez nechat Alonsa vyhrát? Sauber konspirace odmítá

O senzace není v úvodu nové sezóny mistrovství světa formule 1 nouze. Tou největší je druhé místo Mexičana Sergia Péreze v nedělní Velké ceně Malajsie. Pilot malé švýcarské stáje Sauber všem vytřel zrak a nestačil pouze na Fernanda Alonsa s ferrari. V Sepangu se však okamžitě objevilo velké podezření – Pérez mohl dokonce vyhrát, ale vzhledem ke spolupráci stájí Sauber a Ferrari nesměl...

Foto: ČTK/AP

Mexičan Sergio Pérez a Španěl Fernando Alonso na pódiu při slavnostním vyhlašování po Velké ceně Malajsie.

Článek

Jako by nestačilo, že Sauber a Ferrari úzce spolupracují, Švýcaři odebírají od Italů motory a Pérez je navíc členem jezdecké akademie Ferrari.

Mladý Mexičan se lepil na okruhu v Sepangu na vedoucího Španěla Alonsa. Místy byl rychlejší dokonce o sekundu na kolo a ztrátu snížil na 0,9 sekundy. Vtom ale dostal do sluchátek příkaz: „Checo, dej si pozor, potřebujeme tuto pozici, potřebujeme tuto pozici!"

Jako že druhou pozici a ne první...?! Po téhle hlášce se kolem trati začalo okamžitě spekulovat, že Pérez na jezdce Ferrari nemůže útočit. O chvíli později po tomto pokynu najel 22letý pilot na obrubník, což ho rozhodilo a Alonsa už nedohnal.

Sauber: Stoprocentně nic takového neproběhlo!

Peter Sauber takové konspirace rázně odmítá. „Je to nedorozumění. Potřebovali jsme výsledek, ne pozici. Řekli jsme mu, ať je opatrný. Všichni soupeři za námi totiž byli na bodech," cituje šéfa stáje server planetf1.com.

„Za námi byli naši soupeři, všechny týmy středu pole. Všichni bodovali a bylo důležité udržet si výsledek a ne pozici," opakoval.

Sauber dostal přímou otázkou, zda během závodu nediskutoval s Ferrari.

„Ne, stoprocentně nic takového neproběhlo! Nemluvili jsme ani o Checovi, ani o pořadí."

Pérez prý může ve Ferrari nahradit Massu

Podezření však zůstává, tím spíše, že Pérez by se podle zákulisních spekulací mohl ve stáji Ferrari stát nástupcem Felipeho Massy. A to dokonce již před dalším závodem v Číně (15. dubna), protože Brazilec zkrátka nemá výsledky odpovídající renomé velké stáje.

„Jsem šťastný za něj i jeho tým, odvedli skvělou práci. Nebojím se, že by Pérezova forma mohla ohrozit právě mě. Soustředím se jen na sebe," reagoval Massa.

Šéf týmu Stefano Domenicali ujistil, že Ferrari za Massou stále stojí. Zatím.

Reklama

Související témata: