Hlavní obsah

Rosberg si v Číně dojel pro premiérové vítězství v kariéře

Šanghaj
Aktualizováno

Velkou cenu Číny vozů formule 1 vyhrál Nico Rosberg s Mercedesem, který ovládl i sobotní kvalifikaci. Německý pilot se tak ve svém 111. závodě v kariéře dočkal premiérového vítězství. Druhé místo si v dramatickém závodu na okruhu v Sepangu vyjel britský jezdec stáje McLaren Jenson Button, třetí skončil jeho krajan a týmový kolega Lewis Hamilton, který se tak ujal vedení v šampionátu. Smolně skončil závod pro sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera, který musel pro technickou závadu na svém voze ve 13. kole z druhé příčky odstoupit.

Foto: Greg Baker, ČTK/AP

Nico Rosberg se v Číně raduje ze svého premiérového vítězství ve formuli 1. Vpravo druhý Jenson Button.

Článek

Start se nejlépe vydařil oběma mercedesům. Rosberg si své první místo pohlídal stejně jako Schumacher druhé. Dopředu se posunul také Jenson Button, který se po vnějšku první zatáčky dostal na třetí místo před Kimiho Räikkönena. Naopak až na sedmou příčku se propadl Kamuj Kobajaši ze Sauberu. Start se neobešel bez menší kolize v podání Bruna Senna a Felipeho Massy. Pilot Williamsu zezadu lehce ťukl do Massova ferrari, oba závodníci ale byli schopni dál pokračovat v závodě.

Obrovská rána pro Mercedes přišla ve třináctém kole. Michael Schumacher musel po zastávce v boxech pravděpodobně kvůli špatně utaženému kolu odstavit svůj vůz mimo trať. O kolo později zamířil k mechanikům Rosberg a do čela se tak na krátkou chvíli dostal Sergio Pérez.

Druhou sérii zastávek započal Webber, a to v kole jednadvacátém, o chvíli později jej napodobili oba piloti McLarenu. Souboj Hamiltona a Massy v polovině závodu se tentokrát obešel bez kolize, Brit se před jezdce Ferrari bez potíží dostal. Podobnou strategii zvolili Alonso s Räikkönenem. V té době měl Rosberg na prvním místě náskok větší než deset vteřin.

Nepovedená Buttonova zastávka v boxech

Za pomoci DRS se dostal Button v jednatřicátém kole na třetí příčku před Webbera. Menší potíže měl při zastávce v boxech Heikki Kovalainen. Jeho mechanikům se nedařilo upevnit pravé zadní kolo, a Fin tak ztratil několik vteřin.

V pětatřicátém kole zajel na výměnu kol podruhé i Nico Rosberg, jenž měl předtím na čele závodu stále náskok jedenácti vteřin na druhého Buttona. Velké problémy s opotřebovanými pneumatikami měl Sergio Pérez, který svůj vůz dokázal jen stěží udržet na trati. Rozhodl se proto raději zamířit do boxů. Horkou chvilku si prožil Mark Webber, jenž ve třinácté zatáčce tvrdě najel na obrubník a málem se vznesl do vzduchu.

Ve čtyřicátém kole zajel do boxů z vedoucí pozice Jenson Button. Zastávka se však nepovedla podle plánu a Brit ztratil dobrých pět vteřin.

Dramatický finiš přinesl mclarenům pódium

V osmačtyřicátém kole zaútočil na Räikkönena Vettel a úspěšně se před finského jezdce dostal. Podobný kousek se podařil ještě Buttonovi, Hamiltonovi, Webberovi, Grosjeanovi, Sennovi, Maldonadovi, Alonsovi, a oběma jezdcům Sauberu. Räikkönovo opotřebení pneumatik bylo tak velké, že během dvou kol spadl ze druhého místa na dvanácté.

Pět kol před koncem závodu se na stříbrnou příčku propracoval Jenson Button a odsunul tak Sebastiana Vettela. To vše v době, kdy Nico Rosberg jezdil na čele s pětadvacetivteřinovým náskokem. Závěr závodu přinesl další pikantní souboje. Lewis Hamilton se za pomoci DRS dotáhl na Sebastiana Vettela, kterého ve čtrnácté zatáčce také předjel a zajistil si poslední místo na stupních vítězů. Před Němce se v předposledním kole dostal ještě Mark Webber.

Mercedes se tak Rosbergovou zásluhou dočkal prvního vítězství od roku 1955, tehdy v Monze triumfoval Juan Manuel Fangio.

Další Velká cena je na programu už o následujícím víkendu v Bahrajnu.

GP Číny, závod MS vozů formule 1 v Šanghaji:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36:26,929 (prům. rychlost: 189,778 km/h),
2. Button -20,626,
3. Hamilton (oba Brit./McLaren) -26,012,
4. Webber (Austr./Red Bull) -27,924,
5. Vettel (Něm./Red Bull) -30,483,
6. Grosjean (Fr./Lotus) -31,491,
7. Senna (Braz./Williams) -34,597,
8. Maldonado (Ven./Williams) -35,643,
9. Alonso (Šp./Ferrari) -37,256,
10. Kobajaši (Jap./Sauber) -38,720.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 20 závodů):
1. Hamilton 45 b.,
2. Button 43,
3. Alonso 37,
4. Webber 36,
5. Vettel 28,
6. Rosberg 25,
7. Pérez (Mex./Sauber) 22,
8. Räikkönen (Fin./Lotus) 16,
9. Senna 14,
10. Kobajaši 9.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren 88
2. Red Bull 64,
3. Ferrari 37,
4. Sauber 31,
5. Mercedes 26,
6. Lotus 24,
7. Williams 18,
8. Force India 9,
9. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata: