Hlavní obsah

Formule 1 se vrací do Bahrajnu, kde stále vládnou nepokoje

Manáma

Mistrovství světa vozů formule 1 se po roční vynucené přestávce vrací do Bahrajnu. V minulé sezóně byl tamní závod hned dvakrát zrušen kvůli krvavým nepokojům mezi šíitskou opozicí a sunnitským režimem, které však stále přetrvávají a situace je nadále napjatá. Stáje jsou dokonce připraveny okamžitě Bahrajn opustit, pokud by si to okolnosti vyžádaly.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Fernando Alonso s vozem Ferrari při Velké ceně Bahrajnu.

Článek
Fotogalerie

Závod se uskuteční, přestože střety mezi protivládními demonstranty a bezpečnostními složkami jsou v Bahrajnu na téměř denním pořádku. Navíc protestující chtějí závod využít k propagaci svých názorů. Organizátoři ale ubezpečují, že závod proběhne bez problémů a že obavy o bezpečnost jsou přehnané.

Stejně jako politická situace v Bahrajnu je ale napjatý také boj mezi stájemi. Každý z úvodních tří závodů měl jiného vítěze a favorit na mistra světa tak stále nevykrystalizoval. Pokud by i v Bahrajnu byl jiný vítěz, bylo by to poprvé od roku 2003, kdy by čtyři úvodní závody vyhráli různí jezdci.

"Máme za sebou tři zcela rozdílné závody a já si myslím, že každý z 20 závodů může mít úplně odlišný průběh. Tato sezóna je fascinující," prohlásil šéf McLarenu Martin Whitmarsh, jehož stáj zatím podává nejstabilnější výkony.

Hamilton zatím první, Button druhý

Piloti McLarenu Lewis Hamilton a Jenson Button se dělí o první dvě příčky šampionátu. Hamilton však zatím čeká na vítězství, které by si po třech třetích místech rád připsal už v Bahrajnu. "Popravdě teď nemohu být s týmem spokojenější. Všechno je mnohem lepší než v minulé sezóně. Teď už to chce jen to vítězství," řekl britský pilot.

"Letošní sezóna je ale velmi vyrovnaná. Red Bull, Ferrari, Mercedes, Lotus i Sauber s námi bojují v čele, proto je každé umístění na stupních vítězů úspěchem," dodal mistr světa z roku 2008.

Zklamáním je zatím sezóna pro Red Bull a obhájce titulu Sebastiana Vettela. V minulém ročníku vyhrál šest z úvodních osmi Velkých cen, letos ale byl nejlépe druhý v Austrálii a v pořadí jezdců mu patří až páté místo.

"Stále je ale teprve začátek sezóny a nic není ztraceno. Těším se na závod v Bahrajnu, kde je trať, která je pro jezdce velkou výzvou, jelikož neustále mění svůj charakter. Navíc se musíte vypořádat s pískem z pouště, takže si neustále musíte hlídat, aby vám to neuklouzlo. Proto to bude zajímavý závod," řekl Vettel.

Alonso počtvrté v Bahrajnu nejspíš nezvítězí

U Ferrari si nedělají naději, že by se mohlo opakovat překvapivé vítězství Fernanda Alonso z Malajsie. Spíše počítají s podobným umístěním jako v Číně, kde byl Alonso devátý a Felipe Massa až třináctý.

"Očekávám další náročný víkend. Trať je obtížná a my máme k dispozici stejné vozy jako v Číně," prohlásil Alonso, který v Bahrajnu vyhrál už třikrát. "I Ferrari tu má nejvíce triumfů, ale to nic v tomto sportu neznamená. Je to minulost. Teď to bude o tom, jak se nám podaří posunout naše limity," dodal Španěl.

Naopak po triumfu Nika Rosberga v Číně zavládlo velké očekávání v Mercedesu, který v Šanghaji ukázal velké zlepšení. "Niki Lauda říká, že nejtěžší je vyhrát poprvé. Pak už je to lehčí. Tak doufám, že má pravdu. Bylo by skvělé přidat další výhry," uvedl Rosberg.

"Tohle je nejlepší sezóna formule 1 v historii a my chceme být její důležitou součástí. Musíme ale zůstat nohama na zemi a postupně se zlepšovat," dodal sportovní ředitel Mercedesu Norbert Haug.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu startuje v sobotu ve 13:00. Nedělní závod začne ve 14:00, přímý přenos vysílá Nova.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 20 závodů): 1. Hamilton 45 b., 2. Button (oba Brit./McLaren) 43, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 37, 4. Webber (Austr./Red Bull) 36, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 28, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 25, 7. Pérez (Mex./Sauber) 22, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) 16, 9. Senna (Braz./Williams) 14, 10. Kobajaši (Jap./Sauber) 9.
Pohár konstruktérů: 1. McLaren 88, 2. Red Bull 64, 3. Ferrari 37, 4. Sauber 31, 5. Mercedes 26, 6. Lotus 24, 7. Williams 18, 8. Force India 9, 9. Toro Rosso 6.
Charakteristika okruhu Bahrain International Circuit, dějiště Velké ceny Bahrajnu, čtvrtého závodu mistrovství světa formule 1:
Délka trati: 5,412 km.
Délka závodu: 57 kol = 308,405 km.
Počet pravých zatáček: 8.
Počet levých zatáček: 5.
Počet Velkých cen: 7.
Nejvíce vítězství: Fernando Alonso (Šp.) 3 - Ferrari 4.
Nejvíce pole position: Michael Schumacher (Něm.) 2 - Ferrari 3.
Nejrychlejší kolo v závodu: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:30,252 min.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Fernando Alonso (Renault), 2005: 1:29,848 min.
Nejrychlejší závod: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:28:34,875.
Vítězové předchozích pěti závodů: 2007 - Felipe Massa (Braz./Ferrari), 2008 - Felipe Massa (Braz./Ferrari), 2009 - Jenson Button (Brit./Brawn), 2010 - Fernando Alonso (Šp./Ferrari), 2011 - zrušeno.

Reklama

Související témata: