Hlavní obsah

Strach z večerního řádění vyhnal členy Force India z okruhu v Bahrajnu

Praha

Strach přemohl touhu závodit a bojovat o vteřiny! Členové týmu formule 1 Force India po parádním představení v prvním tréninku na nedělní Grand prix Bahrajnu nenastoupili do odpoledních bitev na dráze, aby se z okruhu dostali včas do bezpečí. Zemi totiž ovládají nepokoje a demonstrace plné násilí jsou neodmyslitelnou součástí běžných dnů.

Foto: Albert Gea , Reuters

Nico Hülkenberg z týmu Force India

Článek
Fotogalerie

V prvním tréninku zajel Paul di Resta třetí nejrychlejší čas, jeho kolega Nico Hülkenberg byl šestý. Pro Force India parádní výsledek. Ale v odpoledních bitvách už piloti neměli šanci ukázat, zda šlo o náhodu či jejich šikovnost.

"Během dopoledne jsme získali všechny potřebné údaje, které jsme nezbytně potřebovali a bez nichž bychom nemohli v sobotu a v neděli pokračovat. Proto jsme nebyli nuceni nastoupit do druhého tréninku," vysvětlovat Bob Fernley, zástupce ředitele stáje, proč své dva jezdce nepustil na trať i během pátečního odpoledne.

Důvod obav v týmu není těžké vystopovat. Už ze středy na čtvrtek totiž nedaleko vozu s mechaniky stáje cestou z okruhu vybuchly Molotovovy koktejly. Nikdo nebyl zraněn, ale dva z mechaniků odletěli domů, protože se obávali o bezpečnost. Tým přijal důsledná opatření upřednostňující zdraví všech členů Force India a vypuštění druhé fáze tréninku je jedním z nich.

"Žádný jiný tým nepokoje odehrávající se v Bahrajnu nepostihly tak bezprostředně jako nás, proto jsme museli jednat. Všechny naše kroky jsou směřovány k maximální bezpečnosti lidí v týmu, která je nejdůležitější. I proto jsme druhý trénink vynechali. Měli jsme tak jistotu, že vyrazíme z okruhu brzy a budeme v hotelu ještě než vypuknou demonstrace," vysvětloval Fernley na serveru F1live.com.

Přiznal, že rozhodnutí vyvolalo v týmu hodně emocí. "Nakonec ale zvítězila logika," prohlásil Fernley s odkazem na skutečnost, že opozice v Bahrajnu měla v plánu v průběhu pátečního odpoledne a podvečera masivní demonstrance v blízkosti dálnice vedoucí z okruhu.

"Nejsem politik, jsem jezdec formule 1, která by měla v první řadě přinášet zábavu a potěšení, což se evidentně v této zemi neděje. Místo abychom se mohli koncentrovat jen na soupeření na dráze, jsme vystaveni jiným a velmi nepříjemným vlivům," mávl otráveně rukou Nico Hülkenberg.

Triumf v druhém tréninku na GP Bahrajnu si nakonec připsal Němec Nico Rosberg v monopostu Mercedes, jenž v minulém závodě šampionátu slavil první vítězství v kariéře.

Reklama

Související témata: