Hlavní obsah

Todt trvá na tom, že bylo správné jet F1 v rozbouřeném Bahrajnu

Manáma

Podle šéfa Mezinárodní automobilové federace Jeana Todta bylo rozhodnutí ponechat závod formule 1 v Bahrajnu, kterým zmítají nepokoje, správné. Jeho přesvědčení nezviklaly ani stupňující se protesty, které se v závěru týdne během konání Velké ceny obrátily i proti formuli 1. Loni se Grand Prix Bahrajnu kvůli politickým nepokojům nejela.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt

Článek

"Mrzí mě to, co je ve zprávách. Ale nejsem si jistý, že všechno, o čem se informuje, odpovídá tomu, co se děje v této zemi," řekl novinářům na okruhu Sáchir Todt.

Také dnes vyšly v Bahrajnu tisíce lidí do ulic, aby protestovaly proti vládě a využily mediální pozornosti vyvolané závodem. Příslušníci šíitské většiny žádají reformy a demokratizaci režimu ovládaného sunnitským královským rodem Chalífů. V metropoli Manámě ležící asi 30 km od závodního okruhu policisté po demonstrantech stříleli gumovými projektily, protestující po nich házeli zápalnými lahvemi.

V týdnu se k podobným potyčkám připletli členové stáje Force India, jejichž vůz zasáhla zápalná láhev. Dva pak odletěli ihned do Británie. V noci na dnešek při srážce s policisty zemřel místní mladík.

Todt se neobává, že by image šampionátu F1 kvůli bahrajnskému závodu utrpěla. "Formule 1 je velmi silná. Je to silná značka a všichni lidé z týmů, s kterými jsme mluvil, jsou spokojení. Od nikoho jsem neslyšel, že to byla chyba sem přijet," tvrdil Todt, který čelil v některých médiích kritice, že se k tématu Bahrajn nijak výrazně nevyjadřuje.

Todt kritizoval média

Todt zase zkritizoval média za to, jak o dění referují. Podle něj řada osobností z F1, jejichž týmy mají sponzory či investory z Blízkého východu, konání závodu podporují. "To mi řekla většina šéfů stájí. Bohužel v médiích jsem jejich vyjádření neviděl. Respektuji média i to, co píšou, ale tady jsem viděl a slyšel něco jiného," řekl bývalý šéf týmu Ferrari.

Uspořádání Grand Prix prý konzultoval i s ambasádami, ministry zahraničí a různými organizacemi. "Všechna doporučení zněla, že v Bahrajnu není žádný problém, takže nebyl důvod něco měnit," uvedl Francouz.

Protesty v zemi se obrátily i proti F1. Opozici vadí, že se režim Velkou cenou, na kterou vláda vynakládá 40 milionů dolarů, snaží vzbudit dojem stability. V Dirázu nesli demonstranti transparent, na němž byli piloti stájí formule 1 vyobrazeni jako policisté s obušky.

Bahrajnský korunní princ proti zrušení závodu

Todt argumentuje stejně jako promotér seriálu Bernie Ecclestone, že formule 1 se neplete do politiky ani náboženství. Bahrajnští organizátoři přitom dali závodu slogan "UniF1ed" (Jednotní). "Je to sportovní akce. A když pomůže k urovnání situace, sportu to prospěje," řekl šéf FIA, podle kterého vystupuje proti Grand Prix jen malá část bahrajnské společnosti. "Má na to doplácet 80 nebo 90 procent obyvatel, protože deset procent je proti? Já říkám ne," uvedl Todt.

Bahrajnský korunní princ šajch Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa v pátek během návštěvy tréninků prohlásil, že zrušení závodu nepřipadá v úvahu. "Jen by to nahrávalo extremistům," řekl.

Vláda plánovala, že GP přinese zemi půl miliardy dolarů, například účast zahraničních hostů je však slabá. Řada z nich cestu do Bahrajnu zrušila a hotely v Manámě jsou podle agentury SID obsazeny minimálně.

Reklama