Hlavní obsah

Vettel byl v sedmém nebi, Rosberg trefil ptáka

Manáma/Praha

První letošní vítězství a hned vedení v celkové klasifikaci šampionátu jezdců formule 1. Čtyřiadvacetiletý obhájce titulu Sebaastian Vettel byl po Velké ceně Bahrajnu v sedmém nebi...

Foto: Tim Chong, Reuters

Uvolněný Sebastian Vettel

Článek

„Jsem opravdu šťastný, protože v Bahrajnu jsme vítězství moc nečekali. Po minulém závodě, kdy jsme měli problémy s vozem, technici a mechanici skoro nevylezli z garáže. Ale že dají auto takhle do kupy, to opravdu smekám,“ říkal po závodě médiím Vettel.

Pneumatiky na doraz

„Byl to hrozně těžký závod. Navíc v závěru jsem musel šetřit pneumatiky. Hodně mi pomohl dobrý start a vytvoření náskoku. Když jsem viděl, jak se ke mně blíží Kimi Räikkönen, říkal jsem si, jak dlouho mi vedení vydrží. Chtěl jsem ho za každou cenu udržet. Lotusy tady byly hodně rychlé a silné. Měli jsme však dobrou strategii a všechno se opravdu sešlo tak, jak jsme potřebovali,“ liboval si německý pilot s tím, že situace v F1 je hodně vyrovnaná. „Před týdnem jsme na tom byli špatně, teď vedeme šampionát jezdců i Pohár konstruktérů,“ usmíval se.

„Po projetí cílem jsem dostal pokyn, abych zastavil hned na konci boxové uličky. Jednak pneumatiky na tom byly dost špatně a hlavně nám docházel benzín. Bylo to ale spočítané přesně,“ prozradil důvod neobvyklého zastavení místo tradičního čestného kola... „Stejně by na mne nikdo nekoukal,“ naznačil nezájem místních o GP formule 1.

K situaci v Bahrajnu se nechtěl vyjadřovat. „Nejsem kompetentní k tomu, abych hodnotil, zda se mělo nebo nemělo na okruhu Šakir jet. Jsme tu od toho, abychom závodili a nezabývali se politickou situací v zemi, kde jedeme,“ pravil Vettel už před závodem.

Rána z nebe

Vítěz minulé GP Číny Nico Rosberg neprožil v Bahrajnu nejlepší víkend. Špatně odstartoval, pak měl několik drobných incidentů se soupeři, když například Hamiltona a Alonsa vyhnal mimo trať. A k tomu ještě dostal ránu z nebe... V rychlosti kolem 200 km/h ho trefil v tréninku do přilby pták...

„Dostal jsem ránu, až se mi prudce zaklonila hlava. Kouknul jsem na oblohu, co to mohlo být. Něco se mi rozplesklo o přilbu a na ochranném štítu jsem viděl nějaké stopy. Došlo mi, že to byl zřejmě pták. V boxech jsem pak uviděl zbytky krve a peří... Trochu mi zatrnulo. Nic se mi sice nestalo, neměl jsem ani čas se leknout, ale hlavou mi blesklo, jak Felipe Massovi prorazila přilbu pružina. Naštěstí pták je měkčí,“ říkal s ulehčením novinářům Nico Rosberg z týmu Mercedes.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint