Hlavní obsah

Williamsu po požáru nabídly pomoc další týmy F1, v Monaku pojede

Stáj formule 1 Williams může po ničivém požáru ve svých boxech po nedělní Velké ceně Španělska počítat se solidaritou ostatních týmů, které jí nabídly zapůjčení vybavení, o které přišla. Navzdory velkým škodám Williams počítá s účastí v nadcházející Grand Prix Monaka koncem května.

Požár v garáži týmu Williams

 
Článek

Hořet začalo v garážích týmu ve chvíli, kdy měl majitel stáje Frank Williams slavnostní proslov na počest senzačního vítězství Venezuelana Pastora Maldonada. Kvůli ohni, který vypukl po několika menších explozích, skončilo v péči lékařů 31 lidí. Většina se nadýchala kouře. V nemocnici stále zůstává jeden mechanik Williamsu, který utrpěl popáleniny.

Postiženi byli i členové Caterhamu ze sousedního boxu, jeden z nich si v nastalém chaosu zlomil palec.

Vůz vítěze Maldonada vyvázl bez úhony

Příčiny požáru se podle vedení Williamsu zatím vyšetřují. Podle listu The Sun došlo k explozi poté, co mechanici vypouštěli palivo z monopostu Bruna Senny, jenž závod po kolizi s Němcem Michaelem Schumacherem nedokončil. Vůz brazilského pilota ohořel. Maldonadovo auto v té chvíli v boxu nebylo.

Manažer týmu Stanford Dickie popřel, že požár mohla způsobit cigareta. "Neznáme příčinu, ale kouřit se u nás nikdy nesmí," uvedl. Výši škod prý stáje bude znát, až všechno vybavení prozkoumá po návratu do svého sídla v Grove. Podle německého listu Bild půjdou škody do miliónů.

Pomocnou ruku týmu nabídl i britský konkurent McLaren, pro který pracují i bývalí zaměstnanci Williamsu Paddy Lowe (technický ředitel), Neil Oatley (šéf vývoje) a Sam Michael (sportovní ředitel).

Williams poděkoval

Sedmdesátiletý Frank Williams, jenž je upoután na vozík, dodatečně poděkoval mechanikům své stáje, kteří ho bleskurychle vytáhli z garáže. Do záchranné akce se zapojil i hrdina Velké ceny Maldonado, jenž vynesl ven na zádech svého dvanáctiletého synovce, který měl poraněnou nohu.

Reklama