Hlavní obsah

Nejšílenější šampionát všech dob – a doktor Maldonado se směje

Sezóna plná zázraků a senzací nekončí. Naopak, světový šampionát formule 1 je zajímavý jako už dlouho ne. Víkendovou Velkou cenu Španělska ovládl Pastor Maldonado. Díky Venezuelanovi ze stáje Williams tak má i pátý závod sezóny jiného vítěze, což se naposledy stalo v roce 1983! „Nejšílenější šampionát všech dob,“ neváhal napsat španělský Sport.

Foto: Albert Gea, Reuters

Venezuelan Pastor Maldonado se raduje z vítězství ve Velké ceně Španělska.

Článek

Nezaujatý divák si vychutnává atraktivní divočinu. Každý z letošních závodů přináší velký příběh a nového hrdinu. Na Katalánském okruhu v Barceloně udeřil pro změnu Pastor Maldonado. Šampión série GP2 z roku 2010 proměnil hned svou první pole position v premiérové vítězství a týmu Williams přinesl první triumf po téměř osmi letech, kdy vyhrál Juan Pablo Montoya z Kolumbie.

„Maldonado promoval na doktora formule 1," píše španělská La Vanguardia. „Psal historii a na profesionální úrovni udělal fantastický krok dopředu," přizvukuje El País.

Do hollywoodského scénáře zapadl i následný požár ve stáji vítězů. „Maldonado vyhrál závod a o 90 minut později dostal svého dvanáctiletého bratrance z ohně v garáži Williamsu do bezpečí," připomíná britský Guardian. „Drama v Barceloně. Nejdříve úspěch Williamsu a pak hrůza. Jedna z nejbizarnějších a nejnapínavějších sezón za dlouhá léta pokračuje," líčí Daily Mirror.

Zatím se mu jen smáli, teď je hrdinou

Venezuelan se postaral o obrovský výsledek jak pro svou stáj, tak pro svou zemi. „Maldonado odjel závod svého života a ukončil souchotiny Williamsu," chválí Independent. „Zatím byl Pastor objektem velkého výsměchu, ale teď má Venezuela devatenáct let po šestém místě Johnnyho Cecotta z Long Beach za volantem novou hvězdu," poukazuje francouzský list Le Figaro.

„Jihoameričanovo vítězství potvrdilo pokrok Williamsu, který s motory renault navázal na důstojné výkony slavné minulosti," připomíná Le Parisien. „Maldonado probral k životu magii Williamsu," glosuje L'Équipe. „Šéf týmu Frank Williams ví, že dobří piloti mají na to, aby triumfovali s dobrými auty - a to i tehdy, pokud se do kokpitu dostanou s balíkem peněz," konstatuje trochu ironicky Libération.

Start sezóny každopádně rozehrál velké divadlo. „Nejšílenější šampionát všech dob. Každé závody jsou nepředvídatelné a zcela jiné. Konec nudného panování Sebastiana Vettela," soudí španělský Sport. „Tento šampionát je divoký, dráždivý a bez vládce," souhlasí El Mundo.

Reklama

Související témata: