Hlavní obsah

Velkou cenu Monaka vyhrál Webber a přepsal historii, Schumacher musel odstoupit

Monte Carlo
Aktualizováno

Velkou cenu Monaka formule 1 vyhrál pilot týmu Red Bull Mark Webber z Austrálie, jenž do závodu vyrazil z prvního místa. Poprvé v historii se tak stalo, že každý z šesti úvodních závodů sezóny vyhrál jiný jezdec. Druhý dojel v závodě Nico Rosberg z Mercedesu, třetí byl Fernando Alonso z Ferrari.

Foto: Olivier Anrigo, Reuters

Pilot stáje Red Bull Mark Webber po vítězství na Velké ceně Monaka

Článek
Fotogalerie

Celý loňský ročník poznal jen pět vítězů. Premiérově v této sezóně ale slaví opakovaně triumf tým, protože před Webberem už dokázal pro Red Bull vyhrát Sebastian Vettel v Bahrajnu. Ten skončil v Monte Carlu čtvrtý a musel přepustit vedení v šampionátu Alonsovi, s kterým měl před závodem na kontě stejný počet bodů. Alonso vede o tři body před oběma piloty Red Bullu.

Závod ale může mít ještě dohru, týmy Ferrari a McLaren zvažují protest proti Red Bullu kvůli údajně nepředpisovým úpravám podlahy jeho monopostů.

Webber vyhrál v Monaku už předloni a po loňském Vettelově prvenství završil pro Red Bull hattrick. Pětatřicetiletý Australan při osmé výhře v kariéře vytěžil maximum z pole position, z které startoval, ačkoli nevyhrál kvalifikaci.

První místo na roštu mu připadlo díky trestu pro vítěze sobotních jízd Michaela Schumachera. Sedminásobný mistr světa přijel do Monte Carla s jistotou, že ztratí pět míst na startu kvůli podílu na nehodě v předchozím závodě ve Španělsku.

"Měli jsme štěstí, že jsme stáli na pole position. Když už se takováhle šance naskytne, člověk ji nesmí nechat jít. Musí ji popadnout oběma rukama nohama a držet jako o život," řekl Webber.

Nečekaný hrdina kvalifikace Schumacher vyrazil z šesté pozice a musel být rád, že v jednom z mála dramatických okamžiků celé Grand Prix pro něj závod neskončil už po pár metrech. Dostal se totiž nezaviněně do kontaktu s Romainem Grosjeanem, který jej natlačil na svodidla.

Schumacher: Bylo v mých silách být vpředu

Německý pilot se na trati udržel na úkor několika míst v pořadí, naproti tomu Grosjeanův lotus se roztočil a závod pro něj skončil. Ani Schumacher ale do cíle nedojel, v závěru mu vůz vypověděl službu a slavný pilot si připsal čtvrtý letošní výpadek. Jeho maximem tak zůstala dvě desátá místa.

"Ale moje kvalifikační vítězství a Nicovo druhé místo jsou pro nás pozitivní. Třeba budu příště v Kanadě při troše štěstí vepředu i já. I dnes to bylo v mých silách," řekl Schumacher, čtvrtý nejstarší jezdec, jaký kdy vyhrál kvalifikaci F1. A nejstarší od roku 1970.

Závod pak měl poklidný průběh, a to i proto, že neustále hrozící déšť nad Monte Carlem až na pár kapek nepřišel. "Počasí mi trochu dělalo starosti," přiznal Webber a prozradil, že ve své vítězství začal věřit až za poslední zatáčkou. "Tohle je Monako... V roce 1983 Alain Prost vedl dvě kola před cílem a havaroval, tady se člověk nikdy nemůže nechat unést," dodal Webber.

Chybu nikdo v závěru nedopustil

Výraznější skok pořadím se povedl díky taktice jen Vettelovi, kterému pozdní výměna pneumatik přinesla posun až z devátého místa na startu. "Hodně jsem si tím polepšil, člověk musí být spokojený s každým bodem. Ale je taky škoda, když vidíte, že vpředu se tvrdí muzika a sám o to těsně přijdete," konstatoval Vettel.

Finále závodu bylo napínavé, protože nejlepší šestice se sjela dohromady a na Vettela se lepili ještě Lewis Hamitlon v mclarenu a Felipe Massa ve ferrari. Pouze se ale čekalo na chybu, které se v úzkých uličkách království kasin žádný z pilotů nedopustil. Nikomu se nenaskytl ani náznak šance na předjetí a všichni projeli cílem v rozmezí šesti sekund.

"Bohužel Marka nešlo předjet. Měl jsem každopádně nejrychlejší auto, ale tady se prostě nedá posunout dopředu," prohlásil Rosberg.

GP Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Webber (Austr./Red Bull) 1:46:06,557 (prům. rychlost 147,312 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,643, 3. Alonso (Šp./Ferrari) -0,947, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -1,343, 5. Hamilton (Brit./McLaren) -4,101, 6. Massa (Braz./Ferrari) -6,195, 7. Di Resta (Brit./Force India) -41,537, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -42,562, 9. Räikkönen (Fin./Lotus) -44,036, 10. Senna (Braz./Williams) -44,516.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 20 závodů):
1. Alonso 76 b., 2. Vettel 73, 3. Webber 73, 4. Hamilton 63, 5. Rosberg 59, 6. Räikkönen 51, 7. Button (Brit./McLaren) 45, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 35, 9. Maldonado (Ven./Williams) 29, 10. Pérez (Mex./Sauber) 22.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 146, 2. McLaren 108, 3. Ferrari 86, 4. Lotus 86, 5. Mercedes 61, 6. Williams 44, 7. Sauber 41, 8. Force India 28, 9. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata: