Hlavní obsah

F1 riskuje svou důvěryhodnost. U vítězů nezáleží na talentu ani výkonnosti, varuje Alonso

Zatímco fanoušky formule 1 může těšit, že letošní ročník šampionátu slibuje kvůli vyrovnanosti výsledků drama až do samého konce, pilot ferrari Fernando Alonso je v optimistických prohlášeních poněkud zdrženlivější. Současná situace by F1 mohla v budoucnosti spíše škodit.

Foto: Max Rossi, Reuters

Fernando Alonso.

Článek

"Je to fantastická sezóna, velmi nepředvídatelná," uvedl Alonso v rozhovoru pro CNN. "Lidé, co to sledují v televizi, se dočkají překvapení v každém závodě. Je to dobré pro sledovanost, pomáhá to tomuto sportu upoutat pozornost k závodům."

Současné poměry ale mají i svá negativa. "Na druhé straně se může stát, že ztratíme důvěryhodnost," upozornil Španěl. "Nesmí přestat platit, že závody vyhrávají nejlepší týmy, nejlepší jezdci a nejlepší strategie. Protože teď se zvenčí zdá, že každý závod může vyhrát kdokoliv."

"Nezáleží na talentu, nezáleží na týmu a výkonnosti. Je to jako loterie. To, čeho dosáhnete ve formuli 1, není náhoda. Musí být zřejmé, že když vyhrajete závod, tak je to protože jste něco udělali lépe. A tohle teď myslím není všem úplně zřejmé."

Šampionát prý bude těsný

Za strůjce současné nepředvídatelnosti bývá označováno Pirelli a jeho pneumatiky. Italský výrobce však namítá, že své obutí vůči loňskému roku nezměnil nijak dramaticky. Za proměnlivými výsledky podle něj může mimořádná vyrovnanost startovního pole. Podle sportovního šéfa Pirelli Paula Hemberyho nakonec vyhrají jako vždy ti nejlepší.

Alonso věří, že mezi ně bude patřit Ferrari. "Situace je komplexní a nejednoznačná. Myslím, že v šampionátu to bude těsné. Žádný vůz v této sezóně nedominuje, jako tomu bylo v minulých letech. Myslím, že budeme vpředu. Nevím, jestli budeme mistry, ale jsem si jistý, že budeme bojovat až do posledního závodu," dodal.

Reklama

Související témata: