Hlavní obsah

Němec Vettel chce ve Valencii ukončit nevídanou sérii v F1

Ukončit sérii, kdy sedm odjetých závodů F1 vyhrálo sedm různých jezdců, chce německý pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel. Zda se mu to povede, uvidíme už v neděli odpoledne při Velké ceně Evropy ve Valencii.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Sebastian Vettel si věří.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Němec si prý v úzkých uličkách městského okruhu na španělském pobřeží Středozemního moře libuje. Vyhrál i loňskou kvalifikaci a je považován za favorita, přestože v posledních třech závodech letošního ročníku nestál ani jednou na stupních vítězů. Na prvního Lewise Hamiltona z McLarenu má však z třetího místa manko pouze tři body.

Letošní ročník MS je nesmírně vyrovnaný, prvního a čtvrtého jezdce dělí jen devět bodů. "Z posledních závodů jsme se hodně poučili a vím, že ve Valencii uděláme velký kroku kupředu," prohlásil Vettel, který byl v minulém závodu v Kanadě čtvrtý.

Favoritem bookmakerů Hamilton

Podle bookmakerů je favoritem Hamilton, vítěz posledního závodu v Kanadě. Ve Valencii však ještě nikdy nevyhrál ani on, ani monopost McLaren. "Lidé se mě před každým závodem ptají, jak to vidím, a já vždy odpovídám, že je těžké předvídat. Totéž řeknu i dnes," řekl Brit. "Ale mám velkou motivaci, abych si před blížící se Velkou cenou Británie v Silverstonu zvedl sebevědomí," pravil.

Pokud by experti hledali osmého různého vítěze v osmém závodu sezóny, už moc na výběr nemají. V úvahu připadají někdejší sedminásobný mistr světa Michael Schumacher z Německa, Fin Kimi Räikkönen nebo Francouz Romain Grosjean.

Schumacher ale od svého návratu před dvěma lety nestál ani na pódiu, i když v letošním roce měl smůlu na poruchovost svého mercedesu. Räikkönen ze stáje Lotus už na stupních stál, ale největší šance by podle předpokladů měl mít Grosjean, druhý muž z Montrealu a třetí z Bahrajnu.

"Před třemi lety jsem si ve Valencii odbyl debut ve formuli, takže mám na tento okruh příjemné vzpomínky a mám ho moc rád, protože mi sedí," řekl Grosjean, pilot stáje Lotus. "Pokud se nám bude dařit v kvalifikaci, věřím si na stupně vítězů, a dokonce na vítězství," prohlásil sebevědomě.

Silné Ferrari

Silné budou vozy Ferrari, s nimiž budou bojovat bývalý dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso ze Španělska, aktuálně druhý v celkovém pořadí, a Brazilec Felipe Massa, který ve Valencii vyhrál v roce 2008 tehdejší premiéru. Od roku 2010 sice nestál na pódiu, ale v posledních závodech jdou jeho výkony nahoru. "To je pravda, letošní auto je o dost lepší než to loňské a je to znát. Je jen otázka času, kdy se prosadíme," uvedl Massa.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 20 závodů):
1. Hamilton (Brit./McLaren) 88, 2. Alonso (Šp./Ferrari) 86, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 85, 4. Webber (Austr./Red Bull) 79, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 67, 6. Räikkönen (Fin./Lotus) 55, 7. Grosjean (Fr./Lotus) 53, 8. Button (Brit./McLaren) 45, 9. Pérez (Mex./Sauber) 37, 10. Maldonado (Ven./Williams) 29.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 164, 2. McLaren 133, 3. Lotus 108, 4. Ferrari 97, 5. Mercedes 69, 6. Sauber 58, 7. Williams 44, 8. Force India 28, 9. Toro Rosso 6.

Reklama

Související témata: