Hlavní obsah

Vettel zaútočí na třetí výhru ve Valencii opět z pole position

Valencie
Aktualizováno

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Red Bullu udělal v dnešní kvalifikaci na Velkou cenu Evropy důležitý krok k třetímu vítězství ve Valencii za sebou. Dvojnásobný mistr světa odstartuje v neděli z pole position, v první řadě ho doplní lídr šampionátu Lewis Hamilton z Británie.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Sebastian Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Evropy

Článek

Čtyřiadvacetiletý Vettel vyhrál kvalifikaci na městském okruhu ve valencijském přístavu i v předchozích dvou letech a v obou případech proměnil nejvýhodnější místo na roštu ve vítězství. Němec dnes zaútočil ve svém závěrečném kole a Hamiltona, na něhož v průběžném pořadí MS ztrácí jen tři body, porazil o 324 tisícin sekundy. Vybojoval třetí pole position v sezoně a 33. v kariéře.

Vettel vybojoval třetí pole position v sezoně a 33. v kariéře, čímž se v historické tabulce dotáhl na třetí místo k legendám Alainu Prostovi a Jimu Clarkovi. "V posledním kole jsem měl dobrý pocit, dal jsem do toho všechno a stačilo to na pole position," pochvaloval si Vettel. Mistr světa je tak žhavým kandidátem na to, aby se stal prvním dvojnásobným vítězem v sezoně - dosavadních sedm Velkých cen pokaždé vyhrál jiný pilot.

Hamilton před dvěma týdny triumfoval v Kanadě, ale první řada ho překvapila. I proto, že jeho tým McLaren dosud ve Valencii nezvítězil. "Čekal jsem, že budu víc ztrácet. Museli jsme udělat nějaké úpravy a zdá se, že to fungovalo. Jsem překvapený," uvedl mistr světa z roku 2008.

Třetí místo obsadil Venezuelan Pastor Maldonado na williamsu, překvapivý vítěz květnové Velké ceny Španělska v Barceloně. Vedle něj se do druhé řady postaví Francouz Romain Grosjean s lotusem, jenž těsně porazil svého týmového kolegu Kimiho Räikkönena z Finska. Šestý čas zajel Němec Nico Rosberg na mercedesu.

Do třetí kvalifikační části pro deset nejlepších se nevešli například domácí favorit Fernando Alonso na ferrari, jenž byl jedenáctý, ani Vettelův stájový kolega Mark Webber. Australan obsadil až 19. pozici.

Kvalifikace na Velkou cenu Evropy formule 1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:38,086, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:38,410, 3. Maldonado (Ven./Williams) 1:38,475, 4. Grosjean (Fr./Lotus) 1:38,505, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:38,513, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:38,623, 7. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:38,741, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:38,752, 9. Button (Brit./McLaren) 1:38,866, 10. Di Resta (Brit./Force India) 1:38,992.

Reklama

Související témata: