Hlavní obsah

Velkou cenu Evropy vyhrál Alonso, třetí byl Schumacher. Vettel a Hamilton nedojeli

Valencie
Aktualizováno

Po jedenáctém čase kvalifikace startoval Španěl Fernando Alonso do Velké ceny Evropy formule 1 až ze šesté řady na roštu, přesto slavil v cíli osmého letošního závodu MS vítězství. Lídr šampionátu je tak prvním jezdcem, který si v tomto roce připsal druhý triumf, předtím vyhrál v březnu v Malajsii.

Foto: ČTK/AP

Fernando Alonso v cíli Velké ceny Evropy formule 1 ve Valencii

Článek
Fotogalerie

Alonsova výhra nadchla 51 tisíc diváků v hledišti, k jejichž nadšení rozložil španělskou vlajku na asfaltu před hlavní tribunou a z pódia zpíval s nimi hymnu. Triumfu domácího závodníka ale hodně napomohly technické závady soupeřů.

Úřadující mistr světa Němec Vettel zvítězil v předchozích dvou letech ve Valencii vždy z pole position. Také letos ovládl kvalifikaci, jenže v nedělním závodě odstoupil kvůli poruše z pozice lídra ve 34. kole

Všechno začalo, když po nehodě Vergneho s monopostem Toro Rosso musel v polovině závodu na trať safety car a Vettel přišel o více než dvacetivteřinový náskok. Při pomalé jízdě se mu pak pravděpodobně přehrál motor a musel zastavit. Naštvaný Vettel při vystoupení z vozu jen vztekle odhodil rukavice.

Restart mezitím vyšel skvěle Alonsovi, který se protáhl přes Grosjeana a po Vettelově odstoupení tak už vedl. Šestnáct kol před cílem si obrovské vedro pak vybralo další daň. Zastavit musel i Francouz Grosjean. Tým Lotus hlásil, že za to může závada alternátoru.

Schumacher na stupních

Druhý nakonec ale dojel týmový kolega smolaře Räikkönen, jenž se v předposledním kole dostal přes Hamiltona, kterému v závěru očividně odcházely pneumatiky. Když se Brit hájící třetí místo snažil ubránit i útoku Maldonada, došlo při kontaktu obou vozů, což Hamiltona poslalo bokem do zdi a své auto poškodil i Venezuelan.

Nečekaná šance na stupně vítězů se tak v závěrečném kole otevřela pro Michaela Schumachera, který to nakonec poprvé od návratu do světaF1 v roce 2010 dokázal a dojel třetí. Už ve čtvrtek se německá legenda objeví na pár hodin v Praze.

"Na pódium jsem nemyslel. Po dojezdu jsem se ptal kluků, kolikátý jsem. Když mi řekli, že třetí, nemohl jsem tomu uvěřit. Ke konci závodu to bylo rušné a člověk přestane počítat místa," konstatoval třiačtyřicetiletý Němec, jenž předchozí tři závody nedokončil. Do cíle letos dojel teprve potřetí.

Jeho první umístění na stupních vítězů po šesti letech však bylo v ohrožení. Komisaři několik hodin po závodě vyšetřovali fakt, že při žlutých vlajkách použil Schumacher systém DRS, za což byl například při Grand Prix Španělska Vettel penalizován průjezdem boxy. Nakonec však rozhodčí pilota Mercedesu netrestali, neboť podle nich dostatečně snížil svou rychlost a vyhověl tak pravidlům.

Další zastávkou MS formule 1 bude 8. července Velká cena Británie v Silverstonu a dva piloti do ní nastoupí s handicapem. Japonec Kamui Kobajaši ze Sauberu byl za kolizi s Felipem Massou potrestán ztrátou pěti míst na startu, Francouz Vergne přijde za způsobení Kovalainenovy nehody o deset pozic a musí zaplatit pokutu 25.000 eur.

Grand Prix Evropy ve Valencii (57 kol, tj. 308,083 km):
1. Alonso (Šp., Ferrari) 1:44:16,649 (prům. rychlost 177,3 km/h, 2. Räikkönen (Fin., Lotus) +5,421, 3. M. Schumacher (Něm., Mercedes) 12,639, 4. Webber (Austr., Red Bull) +13,628, 5. Hülkenberg (Něm., Force India) +18,246.
Stav MS:
1. Alonso 111, 2. Webber 91, 3. Hamilton (Brit., McLaren) 88, 4. Vettel 85, 5. Rosberg (Něm., Mercedes) 75.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 176, 2. McLaren 137, 3. Lotus 126, 4. Ferrari 122, 5. Mercedes 92.

Reklama

Související témata: